Reuters
StoryEditor

Bezos by mohol kúpiť celý súpis majetku Amazonu. Okrem neho aj zásoby jeho najväčších konkurentov

25.08.2018, 00:00
Autor:
tbatba
V ďalšej časti letného seriálu Ekonomické extrémy sa pozrieme na najbohatšieho človeka v modernej histórii.

Najbohatší človek planéty Jeff Bezos, zakladateľ spoločnosti Amazaon, povedal, že nie je problém minúť jeho miliardové imanie. Hodnota jeho majetku tento rok prekonala 150 miliárd dolárov.

Táto suma by mu vystačila na nákup celého súpisu majetku spoločnosti, ktorú založil. Zvyšok peňazí by mohol použiť na nákup všetkého tovaru desiatich najvýznamnejších konkurentov Amazonu. 

Podľa výsledkov spoločnosti Amazon za druhý štvrťrok roku 2018 spoločnosť odhaduje, že má súpis majetku vo výške približne 14,8 miliárd dolárov.

To zahŕňa všetok tovar v skladoch spoločnosti Amazon, ako aj stovky miliónov dolárov v tovaroch, ktoré spoločnosť očakáva, že sa vrátia. Bezos disponuje majetkom, ktorého hodnota je o viac ako desať krát väčšia, ako súpis majetku Amazonu, uvádza portál Quartz

Spoločnosti s najcennejším súpisom majetku

Spoločnosti s najcennejším súpisom majetku nie sú nevyhnutne najcennejšie spoločnosti. Spoločnosť Apple, ktorá má najväčšiu trhovú kapitalizáciu na svete, uviedla v druhom štvrťroku roku 2018 len zásoby vo výške šesť miliárd dolárov. 

S peniazmi, ktoré zostali po zakúpení celého inventára majetku spoločnosti Amazon by Bezos tiež mohol kúpiť zásoby spoločností Boeing, Walmart a General Electric, troch spoločností S&P 500 s najväčšími zásobami na konci roku 2017, píše Quartz. 

Dokonca by si Bezos mohol kúpiť všetok tovar, ktorý v súčasnej dobe vlastní desať najvýznamnejších maloobchodných konkurentov Amazonu, podľa hodnôt ich inventára majetku: Walmart, CVS, Home Depot, Lowes, Costco, Walgreens, Target, Kroger, Best Buy a Macy's. 

Podpora vesmírneho cestovania

Mnoho ľudí si myslí, že svoje ťažko usporené peniaze utráca až príliš rýchlo. Pri predstave, že človek vlastní majetok v hodnote 150 miliárd dolárov, je takmer nepredstaviteľné všetko minúť.

Jeff Bezos však tvrdí, že to nie je až tak ťažké. Povedal to v rozhovore s Mathiasom Döpfnerom, výkonným riaditeľom spoločnosti Axel Springer.

"Jediné zmysluplné investovanie mojich ziskov v Amazone vidím v podpore vesmírneho cestovania," povedal Jeff Bezos. "Plánujem moje zisky plynúce z Amazonu využiť vo firme Blue Origin," dodal.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 04 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 05 - Modified: 2024-03-11 13:17:55 - Feat.: - Title: Superbohatí Belgičania: Približne 70 rodín má majetok v hodnote 23 miliárd eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:54