TASR/Reuters
StoryEditor

Americká vláda vyšetruje Muska. Akcie Tesly sa dostali pod tlak

19.09.2018, 11:48
Autor:
ČTKČTK
Kriminálne vyšetrovanie zo strany ministerstva beží súbežne s predtým oznámeným vyšetrovaním zo strany burzových regulátorov.

Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje výrobcu elektromobilov Tesla kvôli vyhláseniam jeho generálneho riaditeľa Elona Muska ohľadom možného stiahnutia podniku z burzy.

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Kriminálne vyšetrovanie zo strany ministerstva podľa týchto zdrojov beží súbežne s predtým oznámeným vyšetrovaním zo strany burzových regulátorov.

Oslabenie Akcií Tesly po začatí vyšetrovania

Spoločnosť Tesla dnes uviedla, že dostala od ministerstva spravodlivosti žiadosť o predloženie dokumentov ohľadom Muskových vyhlásení o možnom stiahnutí podniku z burzy.

"Nedostali sme žiadne predvolanie ani žiadnu žiadosť o výpoveď," upozornil hovorca firmy v reakcii na otázku agentúry Reuters ohľadom vyšetrovania. "Rešpektujeme želanie ministerstva získať informácie o tejto záležitosti a veríme, že by to malo byť rýchlo vyriešené, akonáhle získané informácie preskúmajú," dodal.

Musk sa stal terčom žalôb

Musk minulý mesiac prekvapil finančné trhy, keď na svojom twitterovom účte napísal, že uvažuje o prevzatí Tesly a stiahnutí jej akcií z verejného obchodovania. Dodal, že má pre svoj zámer finančné zabezpečenie. Neskôr však uviedol, že s potenciálnymi investormi stále rokuje a že žiadna dohoda zatiaľ uzavretá nebola.

Musk sa už kvôli svojim výrokom stal terčom žalôb zo strany investorov. Špekulanti, ktorí vsádzajú na pokles ceny akcií, šéfa Tesly obvinili, že zverejnil zavádzajúce informácie. Musk vo svojom augustovom tweete uviedol, že by za akcie podniku ponúkol sumu výrazne prevyšujúcu ich vtedajší trhovú hodnotu. To viedlo k prechodnému rastu ceny akcií Tesly.

Niektorí špekulanti tvrdia, že Musk im chcel svojim tweetom a následným prudkým rastom ceny akcií Tesly privodiť vysoké straty. Profesor Eric Gordon z Rossovej obchodnej školy pri Michiganskej univerzite upozornil, že Musk je známy svojou nenávisťou voči špekulantom stávkujúcim na pokles cien akcií, čo by malo vláde pomôcť preukázať jeho zlé úmysly.

"Musk napísal 'financovanie zabezpečené', čo nie je predpoveď, ale vyhlásenie v minulom čase, ktoré vyzerá ako fakt. To by mohol byť silný argument (pri vyšetrovaní) zo strany vlády," vyhlásil.

Vyšetrovanie zaberie niekoľko mesiacov

Muskove výroky už vyšetruje americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorá na rozdiel od ministerstva spravodlivosti nemôže vzniesť obžalobu z trestnej činnosti. Môže však Muskovi napríklad vymerať pokutu či zakázať konanie verejne obchodovaných firiem, upozorňuje agentúra Reuters.

"Pokiaľ by bol Musk uznaný vinným, mohlo by to mať vážne negatívne dopady na cenu akcií Tesly," uviedol analytik David Whiston zo spoločnosti Morningstar. Dodal, že vyšetrovanie pravdepodobne zaberie niekoľko mesiacov.

Muskove správanie v poslednej dobe vzbudzuje pochybnosti o tom, či je stále tou pravou osobou, ktorá by mala stáť na čele Tesly. "Ľuda sa pýtajú, či je Elon pre Teslu stále tým najlepším generálnym riaditeľom," uviedol tento mesiac analytik Frank Schwope z banky NORD / LB.

Musk sa teraz nachádza pod značným tlakom kvôli problémom pri zvyšovaní produkcie nového vozidla Model 3, ktorý je kľúčový pre plánovanú premenu Tesly na masového výrobcu. V augustovom rozhovore s denníkom The New York Times hovoril Musk o svojom vysokom pracovnom nasadení a emocionálnom vypätí.

Žaloba jaskyniara

V pondelok zažaloval Muska pre ohováranie britský jaskyniar, ktorý sa tento rok v lete podieľal na záchrane 12 mladých futbalistov a ich trénera zo zatopenej jaskyne v Thajsku. Musk v júli Brita Vernona Unswortha označil za pedofila.

Šéf Tesly sa chcel na záchrane futbalistov podieľať a vyskúšať pritom svoju miniponorku. Záchranári ale zariadenie odmietli ako nevhodné do miestneho terénu. Unsworth označil Muskovu miniponorku za marketingový ťah, ktorý nemá absolútne žiadnu šancu uspieť, a Musk ho potom vo tweete nazval pedofilom. Miliardár sa následne za svoj výrok ospravedlnil s tým, že sa tak vyjadril v zlosti.

Značnú mediálnu pozornosť vzbudilo tiež nedávne Muskove vystúpenie v internetovej relácii s komikom Joeom Roganom, v ktorom šéf Tesly krátko fajčil zmes údajne obsahujúcu marihuanu.

Pozrite si archívny rozhovor s analytikom o vývoji Tesly

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:41