Lehman BrothersReuters
StoryEditor

Dokázali ísť proti davu a ohromne zarobili. Čo je s hviezdami finančnej krízy dnes?

20.09.2018, 18:30
Autor:
PatriaPatria
Prečítajte si príbehy investorov, ktorí dokázali zarobiť na finančnej kríze.

Väčšina investorov počas pádu do poslednej finančnej krízy stratila množstvo peňazí, ale niektorým z nich sa podaril opak.

Ako poukazuje CNBC, príbehy niekoľkých z nich sa stali predlohou pre filmy či knihy a títo ľudia "inšpirovali ostatných k snahe odhaliť ďalší blížiaci sa prepad trhu".

Pozrite si vysvetľujúce video o LehmanBrothers

Podstatou úspechu týchto investorov boli krátke pozície otvorené na aktívach, ktorých cena následne prudko klesla a urobila tieto pozície vysoko ziskové.

Bol to ale len šťastný zásah, alebo odraz schopnosti správne odhadnúť trh? Určitú odpoveď dáva CNBC, ktorá prináša pohľad na pokračovanie investičného príbehu niekoľkých hviezd finančnej krízy.

Predpovedal problémy Lehman Brothers

David Einhorn už niekoľko mesiacov pred pádom Lehman Brothers na jednej investičnej konferencii tvrdil, že táto banka je vo vážnych problémoch, a tie sa kvôli nej môžu preniesť na celý trh.

Potvrdil, že jeho investičná spoločnosť Greenlight má na banke krátke pozície, a teda vsádza na prepad ceny jej akcií. "V posledných rokoch ale Einhorn zápasí. Jeho fond Greenlight Capital zarobil v roku 2017 len 1,6 percenta, zatiaľ čo index S & P 500 posilnil o 19,4 percenta. A tento rok to bude ešte horší, pretože fond ku koncu augusta strácal takmer 25 percent svojej hodnoty. Jeho šéf tvrdí, že je to kvôli jeho zameraní na hodnotové investície, ktorým trh moc nepraje," píše CNBC.

Preslávila sa analýzou Citigroup

Za hviezdu bola po finančnej kríze považovaná aj Meredith Whitney, ktorá sa okrem iného preslávila svojou analýzou banky Citigroup. V októbri 2007 tvrdila, že banka musí obmedziť svoje dividendy, pretože je zle vedená.

Následne odišiel riaditeľ Citi a banka dva týždne po zverejnení analýzy skutočne osekali svoje dividendy. Whitney ale po roku 2010 už tak úspešná nebola.

V roku 2010 predpovedala vážne problémy na trhu s dlhopismi municipalít, k nim ale nikdy nedošlo. Potom založila svoj vlastný hedžový fond, ktorý ale zase v roku 2015 rýchlo zavrela, pretože dosahoval stratu. Teraz pracuje pre spoločnosť Arch Capital Group a spravuje akciové investície.

Stávky proti hypotekárnemu trhu

Známym menom je aj John Paulson, ktorého hedžový fond medzi rokmi 2007-2009 zarobil 200 miliárd dolárov vďaka stávkam proti hypotekárnemu trhu. On sám si prišiel na štyri miliardy dolárov, ale v posledných rokoch už o svoje miliardy prichádzal.

Aktíva jeho fondu sa prepadli z 38 miliárd dolárov roku 2011 na súčasných asi deväť miliárd dolárov a príčinou odlivu peňazí je najmä nízka návratnosť fondu. Paulson Partners Enhanced fund klesol v roku 2017 o 35 percent a v roku 2016 dokonca o 49 percent.

Slávny vďaka filmu

Vďaka filmu "The Big Short" je dobre známy aj investor Steve Eisman, ktorý ako správca hedžového fondu vsadil proti hypotekárnym derivátom a jeho fond vďaka tomu počas finančnej krízy zdvojnásobil svoju hodnotu.

Lenže ani on v nasledujúcich rokoch svoje úspechy zopakovať nedokázal. Založil svoju vlastnú spoločnosť Emrys Partners, ktorá ale nedokázala vytvárať dostatočné zisky a Eisman ju v roku 2014 zatvoril.

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:01