TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimír: Nové technológie menia fungovanie financií, musíme ich využiť

13.10.2018, 13:28
Autor:
TASRTASR
Nové digitálne technológie ako fintech či blockchain redefinujú podľa Petra Kažimíra to, ako finančný svet funguje.

Diskusiami o potrebe pokračovať v reformách finančného systému, nutnosti využiť benefity inovácií a posilniť tak ekonomickú integráciu pokračovalo v sobotu 73. výročné zasadnutie Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) v Indonézii.

Najvyšší predstavitelia ministerstiev financií a centrálnych bánk, medzi ktorými je aj slovenský minister Peter Kažimír, zároveň podporili pracovnú agendu MMF predstavenú jej výkonnou riaditeľkou Christine Lagardeovou.

Fond sa podľa nej v nasledujúcom období zameria na aktivity, ktoré zahŕňajú čo najodolnejší globálny menový a finančný systém a hľadanie riešení globálnych problémov v oblasti obchodu a daní. Stratégia zahŕňa aj pomoc krajinám zlepšovať odolnosť ich ekonomík voči prípadným šokom a podporu opatrení pre udržateľný ekonomický rast.

Súčasťou sobotných rozhovorov bola aj agenda finančných technológií, tzv. fintech. Svetová banka upriamila pozornosť na ich rastúci vplyv a význam ako nástroja podporujúceho udržateľný rast a znižovanie chudoby. MMF a SB identifikovali 12 opatrení, ktorým sa v tejto oblasti budú v najbližšom období venovať.

"Nové digitálne technológie ako fintech či blockchain redefinujú to, ako finančný svet funguje. Začínajú čoraz viac vplývať na ďalšie oblasti, vrátane verejného sektora. Našou úlohou je teraz identifikovať ich potenciál a využiť ho. Európa je v tomto mierne pozadu a preto je v našom vlastnom záujme posilniť podporu inovácií a následne využiť všetko, čo ponúkajú," zhodnotil Kažimír.

Účastníci sa v sobotu venovali napríklad aj vplyvu inovácií na vzdelávanie, ako nové technológie nabúravajú spôsob výučby na školách, ako aj o ich vplyve na zdravotníctvo a poskytovanie lekárskej starostlivosti.

Výročné zasadnutia MMF a SB sa pravidelne konajú vo Washingtone a raz za tri roky v inej hostiteľskej krajine. Tento rok prebieha stretnutie v Indonézii, ktorému v roku 2015 predchádzalo stretnutie v Lime, hlavnom meste Peru. V roku 2021 sa výročné zasadnutie bude konať v marockom Marakéši.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:32