Hodnota majetku: 147 miliardy dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Spoločnosť Amazon, ktorá prevádzkuje internetový obchod Amazon.com.Reuters
StoryEditor

Bezos prišiel za dva mesiace o toľko peňazí, koľko majú Kellner s Babišom dohromady

26.10.2018, 18:00
Technologické giganty Google aj Amazon ničia rastúce úroky.

Keď boli ešte úrokové sadzby v USA nízko, technologickí giganti Google či Amazon zažívali nefalšovanú ziskovú jazdu. Zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa dokonca tento rok v júli táto jazda doviezla na pozícii najbohatšieho človeka novodobých dejín.

Teraz však s rastom sadzieb obaja giganti narážajú. A Bezos chudobnie. Od začiatku septembra prišiel o viac ako 370 miliárd českých korún. Takéto imanie zhruba zodpovedá súčtu imania Petra Kellnera a Andreja Babiša, dvoch najbohatších Čechov.

Na ďalší prepad majetku sa navyše Bezos musí pripraviť pri piatkovom obchodovaní, keďže Amazon svojimi výsledkami za tretí štvrťrok sklamal. Tržby najväčšieho svetového online obchodu druhý štvrťrok po sebe zaostali za očakávaním trhu. Niečo také sa Amazonu neprihodilo za posledné takmer štyri roky. A sklamali zrovna tak výsledky Googlu, resp. jeho materskej spoločnosti Alphabet.

Americká centrálna banka postupne, ale iste uťahuje menové skrutky. Menovú politiku sprísňuje nielen samotným navyšovaním úrokových sadzieb, ale aj redukciou svojej bilancie.

Bilanciu v uplynulých desiatich rokoch nafukovali záchranné opatrenia centrálnej banky, najmä nákup amerických vládnych dlhopisov a tiež hypotekárnych cenných papierov. V poslednom roku však už jej objem klesá.

Od októbra 2017, kedy americká centrálna banka s redukciou bilancie začala, sa jej veľkosť znížila o 285 miliárd dolárov. Teraz predstavuje skoro 4,2 bilióna dolárov. Centrálna banka nielen, že už nenakupuje za novo vytvárané doláre americké dlhopisy či hypotekárne cenné papiere, ale ani výnos z nich ďalej nereinvestuje. Veľký kupec týchto cenných papierov teda mizne z trhu, čo pochopiteľne vedie k poklesu ich ceny.

S poklesom ceny dlhopisov rastú ich výnosy, teda úrokové sadzby. Investorom sa kvôli (nielen) rastu dlhopisových výnosov otvárajú nové možnosti, ako zhodnotiť svoj majetok, a sťahujú svoj kapitál práve z firiem ako Amazon alebo Google. Navyše rast úrokových sadzieb a zoštíhľovanie bilancie americkej centrálnej banky zhoršuje vyhliadky stredných a vyšších vrstiev v USA. Tie majú nemalú časť svojho majetku práve v akciách.

S rastom sadzieb sa teda zhoršujú vyhliadky na ďalšie bohatnutie týchto Američanov, takže možno predpokladať, že firmy ako Amazon alebo Googlu nebudú mať ďalej z čoho tak prudko rásť. Lebo faktický motor ich vzostupu - spotrebiteľské výdavky Američanov - už ďalej svoj chod zrýchľovať nebude.

Aj tak si však Google ani Amazon na končiace desaťročné obdobie extrémne lacných peňazí určite nesťažujú. Dalo im rozprávkovo zarobiť.

Autor článku je Lukáš Kovanda, analytik CZECH FUND

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:38