AppleReuters
StoryEditor

Čo spôsobilo prepad akcií Apple? Hodnota firmy sa po rekordných výsledkoch prepadla pod bilión dolárov

02.11.2018, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Výsledky hospodárenia za tretí štvrťrok boli rekordné.

Akcie americkej spoločnosti Apple po skončení štvrtkového obchodovania v reakcii na výsledky hospodárenia výrazne klesali. V jednej chvíli strácali až sedem percent, čím trhová kapitalizácia firmy spadla pod hranicu jedného bilióna dolárov.

Výsledky hospodárenia za tretí štvrťrok boli rekordné, výpredaj akcií však vyvolalo varovanie pred slabším predajom výrobkov Applu v nadchádzajúcich mesiacoch. Pokles akcií zrýchlil, keď Apple uviedol, že prestane zverejňovať informácie o počte predaných kusov.

Stratégia firmy, ktorá vsádza na vyššie ceny telefónov, sa podľa analytikov zatiaľ vypláca. Príjmy v uplynulom štvrťroku stúpli o pätinu a zisk o 31 percent, hoci predaj prístrojov relatívne stagnoval. Firme tiež rástli príjmy zo služieb.

Nezverejňujú informácie o predaji

​Apple už nechce zverejňovať informácie o predaji telefónov. Predstavitelia firmy bránili svoje rozhodnutie tým, že tieto čísla už dlho nie sú indikátorom finančného zdravia firmy.

Analytici ale varovali, že nezainteresovaní sa môžu domnievať, že firma tak chce maskovať menej radostný výkon. Vlani celosvetový predaj inteligentných telefónov prvýkrát klesol.

"Môžem uistiť, že je naším cieľom zvyšovať predaj kusov pri každej produktovej kategórii, ktorú máme," povedal analytikom finančný riaditeľ Applu Luca Maestri. "Kusový predaj je dnes menej dôležitý ako v minulosti."

Pokles akcií

Napriek rekordným výsledkom akcie po zverejnení výsledkov hospodárenia klesli o štyri percentá a neskôr ich pokles zrýchlil na viac ako sedem percent.

Počiatočným dôvodom poklesu bol slabý výhľad predaja pre dôležitú predvianočný sezónu. Apple očakáva, že za tri mesiace do konca decembra sa jeho tržby budú pohybovať v rozmedzí 89 miliárd až 93 miliárd dolárov. Analytici čakali rast tržieb na 93 miliárd z vlaňajších 88,3 miliárd dolárov.

Generálny riaditeľ Tim Cook uviedol, že Apple pozoruje určité makroekonomické oslabenie na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch, ako je Turecko, India, Brazília a Rusko. K slabším tržbám prispieva aj fluktuácia výmenných kurzov. Maestri dodal, že Apple bojuje tiež s určitou neistotou pri odbyte nových produktov.

Apple spolieha na výrobcu z Číny. Ohrozuje ho tak obchodné napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou, aj keď jeho produktom sa zatiaľ cla vyhli. Cook dodal, že je optimistický a verí, že obe krajiny problémy vyriešia.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:30