StoryEditor

Staneme sa bezhotovostnou krajinou? Slováci minú kartami za rok 28 miliárd eur

06.11.2018, 15:52
Autor:
vpvp
Bezhotovostne zaplatili o 4 miliardy eur viac, ako minulý rok.

Platobnými kartami Slováci zaplatia v tomto roku približne 560-milión krát a utratia pri tom spolu až 28 miliárd eur. V roku 2017 totiž Slováci zrealizovali 481 miliónov transakcií, pričom minuli 24 miliárd eur.

Platobná karta je už dnes štandardou súčasťou každodenného života a odborníci, ako aj kartové spoločnosti predpokladajú ich stabilný rast. „V tomto smere je podstatné uviesť to, ako a v akej forme budú držitelia kariet svoju kartu využívať. Dá sa očakávať trend digitalizácie kariet, ktorý môže v blízkej budúcnosti znamenať vydávanie väčšieho počtu digitálnych kariet ako fyzických. Zároveň vidíme, že Slováci sú veľmi aktívni v nakupovaní a platení na internete, kde objemy útrat rastú dvakrát rýchlejšie ako vo fyzickom svete,“ vraví Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa.

Slováci stále uprednostňujú "cash"

Ešte stále však Slováci používajú viac hotovosť ako karty. „Zo všetkých platieb, ktoré sa v súčasnosti zrealizujú, je 40-percent bezhotovostných, hotovosť tvorí 60-percent. Tento pomer sa neustále mení, no kým sa zo Slovenska stane bezhotovostná krajina, čaká nás ešte dlhá cesta. Zapracovať musíme napríklad na prenikaní technológií do malých miest, kde ešte stále pretrváva akási nedôvera v platby kartami,” vraví predseda Združenia pre bankové karty Rastislav Vallo.

Budúcnosť platenia sú mobily

Ako dôležitý krok pre celoplošné prijatie mobilných platieb uvádza Marcel Gajdoš spustenie služby Google Pay na Slovensku. „Táto služba posunula zákaznicku skúsenosť držiteľov platobných kariet na celkom novú úroveň. Vďaka digitalizácií platieb očakávame desaťnásobné zvýšenie počtu zariadení do roku 2020, ktoré budú platby prijímať, alebo bude možné s nimi platiť. Mobilné platby budú ďalšou veľkou revolúciou v platení na Slovensku,”.   V Spojených štátoch je Google Pay v súčasnosti piaty najobľúbenejší spôsob platby. Zavedenie Apple Pay a Samsung Pay na Slovensku ešte prevádzkovatelia neoznámili. Google Pay má v súčasnosti voľný trh a aj najlepšiu východiskovú pozíciu. 

Platby kartami sa neustále vyvíjajú. Je tomu desať rokov, čo Slováci začali platiť bezkontaktne, pričom tento spôsob platby naberal na obľúbenosti a dnes sú prakticky všetky transakcie bezkontaktné. „Spustenie Google Pay bolo štýlovým darčekom k desiatemu výročiu bezkontaktných transakcií. Dobré prijatie svedčí o tom, že Slováci si veľmi dobre osvojujú platobné inovácie a že popularita kariet rastie. Preto chceme uviesť aj ďalšie možnosti platenia mobilom či platobnými náramkami a rozširovať budeme aj digitálne platenie cez QR kód Masterpass,” vraví Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ Mastercard pre SR, ČR a Rakúsko.

Bezhotovostné platby čoraz viac prenikajú aj do verejného sektora: „V praxi sa zavádzajú platobné karty napríklad na úradoch či v doprave, kde predstavujú pohodlnejšie, bezpečnejšie a lacnejšie odbavenie cestujúcich. Pripravuje sa tiež niekoľko ďalších projektov kariet vo verejnom sektore. Slovensko je v celosvetovom meradle pre Mastercard kľúčový líder pre zavádzanie týchto inovácií.”


Vývoj zrealizovaných platieb a zaplatenej čiastky kartami vydanými na Slovensku

Rok Počet zrealizovaných transakcií (v miliónoch)  Celková zaplatená suma (v miliardách EUR)
2016 420 21,8
2017 481 24,0
2018  560 28,0


Zdroj: Slovenská banková asociácia, rok 2018 je odhad Združenia pre bankové karty vypočítaný z dát od Slovenskej bankovej asociácie a odhadu vývoja trhu

01 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 02 - Modified: 2024-01-08 16:10:33 - Feat.: - Title: Platby kartou valcujú hotovosť. No jeden z menších hráčov chce ísť na Slovensku proti prúdu 03 - Modified: 2023-07-11 06:41:34 - Feat.: - Title: Rekordné horúčavy vyhnali nahor dopyt po chladení. Klimatizácia sa stáva štandardom 04 - Modified: 2023-07-10 07:10:43 - Feat.: - Title: Karta ani hotovosť. Slováci pri platení raketovým tempom nabiehajú na tretiu cestu (+ grafy) 05 - Modified: 2023-04-14 07:04:39 - Feat.: - Title: Doba kešu sa skončila. Hoci si to niekto nevšimol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:30