Reuters
StoryEditor

Liek, alebo neresť? Investičné fondy riešia definíciu konopného priemyslu

10.12.2018, 10:09
Autor:
ČTKČTK
Otázka konope upozorňuje na širokú škálu investičných filozofii v rýchlo rastúcom sektore sociálne zodpovedného investovania.

Je marihuana liek, alebo neresť? S touto otázkou bojujú americké sociálne zodpovedné investičné fondy. Dôvodom je, že stále viac štátov schválilo rekreačné užívanie kanabisu, čo konopný priemysel približuje skôr k "hriešnym" akciám.

Medzi tie patria napríklad výrobcovia alkoholu a tabakové firmy, ktorým sa eticky zameraní investori vyhýbajú. Spoločensky zodpovedný investičný priemysel má v USA hodnotu okolo ôsmich biliónov dolárov.

Rekreačné užívanie marihuany pre osoby staršie ako 21 rokov už povolilo desať štátov USA a federálny dištrikt hlavného mesta. Legalizáciu tiež navrhli zákonodarcovia štátu New Jersey, uviedla agentúra Reuters.

Žiadna americká verejne obchodovaná spoločnosť zatiaľ priamo marihuanu nepredáva. S akciami kanadských producentov marihuany, ako je Tilray a Canopy Growth, sa však obchoduje na burze v USA.

Investovanie do marihuany

V polovici októbra Kanada legalizovala konope pre rekreačné účely, čo núti manažérov fondov a ich klientov k prijatiu rozhodnutia, či nemajú problémy s investovaním do marihuany, pokiaľ nie je na liečebné účely. Marihuana sa používa na liečbu radu problémov, od epilepsie až po migrény.

"Okolo konope je niekoľko zmiešaných pocitov, zatiaľ čo pri tabaku je prevažne zhoda, že nie je v žiadnom prípade bezpečný," hovorí Jennifer Sirekloveová, šéfka oddelenia pre zodpovedné investície vo firme Parametric Portfólio Associates, ktorá má v správe majetok za 220 miliárd dolárov.

U veriacich investorov, vrátane niektorých kresťanských vysokoškolských nadácií, je väčšia pravdepodobnosť, že sa konope úplne vyhnú. Ďalšie sociálne zameraní klienti sa zrejme vyhnú firmám, ktoré pestujú marihuanu, ale budú tolerovať spoločnosti, ktoré ju predávajú v rámci svojho širšieho podnikania, domnieva sa Sirekloveová.

Rôzne investičné filozofie

Otázka konope upozorňuje na širokú škálu investičných filozofii v rýchlo rastúcom sektore sociálne zodpovedného investovania. Kým takmer všetci investori v tomto odvetví sa vyhýbajú sektorom, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na spoločnosť, ako sú zbrane, hazard, pornografia a tabak, niektorí investujú do firiem, ktoré predávajú alkohol, ak je len časťou ich celkového podnikania.

Dvoma najväčšími sociálne zodpovednými fondmi sú Parnassus Investments a Calvert Funds. Ani jedna z nich v súčasnosti nemá investície v konopných firmách.

Investori, ktorí hľadajú sociálne zodpovedné investície, sa pri hodnotení podnikov zameriavajú na kritériá súhrnne označované skratkou ESG. Firmy ako je tvorca indexov MSCI, ktorý vytvára preverené zoznamy spoločností plniacich tieto kritériá, uvádzajú, že zatiaľ zahŕňajú producentov konope na svoj širší zoznam podnikov spĺňajúcich ESG.

To by sa však mohlo zmeniť, ak veľké tabakové firmy, ako je Altria alebo Philip Morris International, kúpi niektorú z týchto firiem, napríklad Tilray, alebo samy vstúpia na trh s marihuanou.

Aj pohľad inštitucionálnych investorov je rôzny. "Niektorí klienti majú nulovú toleranciu ku konope bez ohľadu na jeho použitie, iní berú do úvahy rozdiely a len sa chcú vyhnúť firmám, ktoré sa zameriavajú na trh s rekreačným užitím," uviedol viceprezident MSCI ESG Research Joseph Williams.

Kým sociálne zodpovední investori sa zameriavajú na otázku sociálneho vplyvu marihuany, manažér fondu Mutual Vice Fund Jordan Waldrep na tento sektor vsádza.

Jeho fond zámerne investuje do podnikov, ktorým sa sociálne zodpovedné fondy vyhýbajú. Z konopných firiem sa sústredí hlavne na také ako je Canopy Growth, ktoré začali zriaďovať vlastné značky, a nie iba na tie, ktoré sú čistými pestovateľmi. "Rekreačný trh bude o značkách. Príležitosť k rastu je skrátka až príliš vysoká," uvádza Waldrep.

01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma 03 - Modified: 2024-02-15 21:49:34 - Feat.: - Title: Ukrajina legalizovala konope na lekárske účely, malo by pomôcť raneným vojakom 04 - Modified: 2023-12-21 12:26:51 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil návrh zákona o legalizácii liečebného kanabisu 05 - Modified: 2023-11-27 19:26:15 - Feat.: - Title: Množstvo sušeného konope povoleného na domáce pestovanie v Nemecku sa má zdvojnásobiť, znižujú sa aj tresty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:20