Reuters
StoryEditor

Čínske firmy sa mstia za zatknutie šéfky Huawei, bojkotujú výrobky Applu

12.12.2018, 14:40
Autor:
fihfih
Niekoľko čínskych spoločností vyzvalo svojich zamestnancov, aby bojkotovali produkty Applu.

Na nedávne zatknutie finančnej riaditeľky spoločnosti Huawei odpovedajú niektoré čínske firmy bojkotom amerických výrobkov ako je napríklad Apple. K nákupu čínskych značiek vyzvala aj obchodná komora v Šanghaji.

Niekoľko čínskych spoločností v reakcii na zatknutie finančnej riaditeľky Huawei z minulého týždňa vyzvalo svojich zamestnancov, aby bojkotovali produkty Applu alebo dokonca pohrozili tým, ktorí budú výrobky americkej firmy používať. Ďalšou formou protestu sú podľa CNN príspevky na nákup čínskych chytrých telefónov.

"Cieľom USA je zvoľniť čínsky rast ... Veríme, že my Číňania musíme byť jednotní a podporovať naše čínske výrobky," uviedla tento týždeň vo svojom vyhlásení Obchodná komora v Šanghaji a varovala pred postihom svojich členov, ktorí budú nakupovať produkty Apple. Organizácia má v korporátnej sfére zhruba 500 členov.

Príspevok 15 percent na nákup telefónov čínskych značiek Huawei a ZTE ponúkol svojim zamestnancom dodávateľ elektronických súčiastok Menpad. V liste zamestnancom firma oznámila, že tomu, kto si kúpi telefón Apple, naúčtuje pokutu vo výške 100% trhovej ceny.

"Zastavte nákup amerických značiek pre firemné zariadenia ako pracovné počítače," vyzvala firma. Neskôr svoje oznámenie stiahla, na otázky CNN však neodpovedala.

Manažérke Huawei hrozí stíhanie

Pätnásťpercentný príspevok na nákup zariadenia Huawei dáva aj spoločnosť Chengdu RYD Information Technology, ktorá sa zároveň zavbiazala nabudúce kupovať produkty tohto čínskeho výrobcu. Ďalšie spoločnosti oznámili podporu Huawei, ale nezmieňujú sa o bojkote Applu či iných amerických firiem.

Na akcie čínskej spoločnosti to nemá zatiaľ žiadny veľký dopad.

Vzťahy Číny s USA zhoršilo zatknutie finančnej riaditeľky Huawei Meng Wan-čou v kanadskom Vancouveri minulý týždeň. Žene, ktorá je dcérou zakladateľa druhého najväčšieho výrobcu chytrých mobilných telefónov na svete po Samsungu, hrozí stíhanie v USA. Washington firmu viní z porušovania sankcií proti Iránu. 

Kritika čínskych médií

Krok vyvolal ostrú kritiku čínskych štátnych médií. "Ako môže zaobchádzanie s čínskym občanom ako s vážnym zločincom, potláčanie ľudských práv a zneužitie dôstojnosti patriť k spôsobom civilizovanej krajiny? Toto nemá ľudí rozzúriť?" Píše sa v komentári denníka People’s Daily, ktorý je hlásnou trúbou komunistickej strany.

Podľa riaditeľky čínskeho centra na Univerzite v Oxforde Rany Mitterovej je odpor len začiatkom podobných akcií, ktoré sa udiali v minulých troch dekádach. V masové protesty napríklad vyústil územný spor s Japonskom v roku 2012 alebo francúzska podpora obhajcov nezávislosti Tibetu v roku 2008.

"Pokiaľ do nejakej miery oficiálne autority tento odpor neposvätia, bežne takéto situácie ďalej neeskalujú," uviedla Mitterová. To sa zatiaľ nestalo, bojkot vláda oficiálne nepodporila. Napriek tomu sa rad menších dodávateľov a skupín nadšene do protestu zapojila.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:31