Reuters
StoryEditor

Ďalší šok pre akcie Tesly. Šéf Musk čelí obvineniu z pohŕdania súdom

26.02.2019, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Akcie Tesly v reakcii na toto obvinenie oslabili o zhruba päť percent.

Generálny riaditeľ amerického výrobcu elektromobilov Tesla Elon Musk čelí obvineniu z pohŕdania súdom. Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) tvrdí, že Musk nedávnou správou na twitteri porušil minuloročnú dohodu o urovnaní jej žaloby. Akcie Tesly v reakcii na toto obvinenie oslabili o zhruba päť percent.

Musk sa v rámci dohody o urovnaní zaviazal, že nebude na twitteri zverejňovať informácie s možným dopadom na akciový trh, ak najprv nedostane súhlas hlavného právnika Tesly. Podľa burzovej komisie tento záväzok porušil minulý týždeň príspevkom o predpokladanom objeme výroby Tesly v tomto roku.

Opäť tweetoval

Musk v tomto tweete napísal, že "Tesla v roku 2011 vyrobila nula vozidiel, ale vyrobí okolo 500 tisíc vozidiel v roku 2019". Podľa komisie Musk pred zverejnením tohto tweetu nezískal potrebné povolenia.

Zverejnený tweet bol nepresný a Musk po niekoľkých hodinách vydal ďalší, v ktorom na chybu upozornil. Vysvetlil, že mal na mysli, že tempo týždennej výroby Tesly do konca tohto roka dosiahne takú úroveň, že v prepočte na celý jeden rok by produkcia predstavovala 500 tisíc vozov, píše denník Financial Times.

"Sudca má značnú voľnosť pri výbere postihu," uviedol podľa denníka profesor práva Carl Tobias z Richmondskej univerzity. Dodal, že súd by mohol napríklad zrušiť dohodu o urovnaní žaloby, zakázať Muskovi prácu v Tesle alebo ho dokonca poslať do väzenia.

Musk prekvapil trhy

Musk v auguste prekvapil finančné trhy, keď na svojom twitterovom účte napísal, že uvažuje o prevzatí Tesly a stiahnutí jej akcií z verejného obchodovania.

Dodal, že má pre svoj zámer zabezpečené financovanie a že by za akcie podniku ponúkol sumu výrazne prevyšujúcu ich vtedajšiu trhovú hodnotu. Neskôr však uviedol, že s potenciálnymi investormi stále rokuje a že žiadna dohoda zatiaľ uzavretá nebola.

Burzová komisia následne podala žalobu, v ktorej uviedla, že výrok o prevzatí Tesly a stiahnutie akcií z burzy nemal reálny základ, bol nepravdivý a zavádzajúci, viedol k chaosu na akciovom trhu a poškodil investorov.

Krátko nato sa komisia s Teslou a Muskom dohodla na urovnaní obvinenia. Tesla a Musk museli každý zaplatiť 20 miliónov dolárov a Musk bol okrem iného nútený pristúpiť na to, že aspoň na tri roky odstúpi z funkcie predsedu správnej rady Tesly. Generálnym riaditeľom ale mohol zostať.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 02 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-07 11:29:18 - Feat.: - Title: Sektor elektromobilov na ústupe 05 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:05