StoryEditor

Bitcoin je blud bez hodnoty, za Kraft sme preplatili a bohatí platia príliš nízke dane, tvrdí Buffett

26.02.2019, 18:00
Autor:
redred
Podľa neho Bitcoin nemá vôbec žiadnu hodnotu a je to v podstate blud, ktorý láka šarlatánov.

Bohatí Američania platia v porovnaní s väčšinovou populáciou nízke dane. V rozhovore s finančnou televíziou CNBC to povedal miliardár Warren Buffett.

Pripustil, že na daniach platí málo aj on. V rozhovore Buffett opäť kritizoval kryptomenu Bitcoin a za chybu označil investíciu do spoločnosti Kraft Heinz. Do dôchodku sa však zatiaľ nechystá.

Kritika Bitcoinu

Buffett, ktorý je šéfom investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, kritiku Bitcoinu oproti minulosti ešte zvýšil. Podľa neho nemá vôbec žiadnu hodnotu a je to v podstate blud, ktorý láka šarlatánov.

​Buffett je dlhodobým kritikom Bitcoinu a označil ho okrem iného za jed na potkany, fatamorgánu či tulipány - podľa tulipánovej horúčky v Holandsku v 17. storočí, ktorá sa stala jednou z najstarších špekulatívnych bublín.

​Osemdesiatosemročný Buffett nie je vo svojej skepse voči Bitcoinu sám. Kritizujú ho tiež podnikatelia, napríklad Bill Gates, ekonómovia Nouriel Roubini a Robert Shiller či manažéri fondov Ray Dali a Howard Marks.

Proti Bitcoinu vystupoval ostro aj generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon. JPMorgan sa tento mesiac stala prvou veľkou bankou, ktorá spustila vlastnú kryptomenu pre cezhraničné platby.

V investícii sa zmýlil

Buffett v rozhovore tiež uznal, že Berkshire zaplatila príliš veľa za prevzatie firmy Kraft a on sám zrejme nesprávne posúdil niektoré aspekty. Berkshire a brazílska firma 3G Capital sa v roku 2015 spojili a zorganizovali spojenie firmy Kraft Foods Group s výrobcom kečupov Heinz.

Teraz vlastní zhruba polovicu zlúčenej firmy Kraft Heinz. Tá minulý týždeň oznámila, že musela zaúčtovať vysoké odpisy a že jej účty skúma americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC). Výrazne znížila aj dividendu. V piatok akcie firmy klesli o viac ako 27 percent.

Zvýšenie daní pre bohatých

​Buffett už dlho volá po zvýšení daní pre bohatých Američanov. Tentoraz uviedol, že bohatí podľa neho platia nízke dane, čo spôsobuje, že bohatí sa stávajú bohatšími a ľudia s najvyššími príjmami bohatnú oveľa rýchlejšie ako zvyšok populácie.

To vytvára efekt snehovej gule. Jeho najnovší komentár prichádza v čase, keď sa ukazuje, že daňová reforma republikánov priniesla obrovské výhody bohatým a firmám vďaka zníženiu daní.

Američania zo strednej triedy a nízkopríjmové domácnosti však naďalej bojujú so stagnujúcimi príjmami a rastúcimi nákladmi, upozornil server CBS News. Niektorí zákonodarcovia preto volajú po zvýšení daní pre bohatých.

Buffett tiež poznamenal, že jeho potenciálny nástupcovia Greg Abel a Ajit Jain od roku 2018, kedy sa stali členmi správnej rady Berkshire, odviedli skvelú prácu. Buffett sa ale zatiaľ do dôchodku nechystá. Jain dohliada na poisťovacie aktivity konglomerátu, zatiaľ čo Abel na ostatné obchodné operácie.

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:21