StoryEditor

Predstaví Zuckerberg nový "Bitcoin" pre masy? Facebook vraj tajne vyvíja vlastnú kryptomenu

04.03.2019, 17:30
Autor:
zpzp
Facebook nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa snaží mať vlastnú kryptomenu.

Facebook podľa denníka The New York Times pracuje na svojej novej kryptomene, ktorá by užívateľom aplikácií WhatsApp, Instagram a Messenger umožnila posielať si medzi sebou peniaze.

Spoločnosť celý nápad už rieši s burzami kryptomien a podľa anonymných zdrojov by sa s Facebook Coin, ako sa má platidlo menovať, mala verejnosť zoznámiť v druhej polovici tohto roka.

Denník The New York Times (NYT), ktorý s informáciou prišiel v uplynulých dňoch, sa opiera o výpovede piatich nemenovaných ľudí oboznámených so situáciou.

Prvú zmienku o kryptomenách v spojení s Facebookom priniesol v decembri minulého roka Bloomberg, ktorý uviedol, že sa chystá kryptomena pre chatovaciu službu vlastnenú Facebookom WhatsApp. Podľa NYT má však spoločnosť väčšie ambície a platidlo by sa malo rozšíriť aj na ďalšie služby z rovnakej "stajne" - Facebook, Messenger a Instagram.

Tajný projekt firmy

Vo svojom tajnom projekte má byť Facebook už tak ďaleko, že už rokoval so zmenárňami kryptomien o ponuke Facebook Coin, ako má byť nové platidlo nazvané, ich klientom. Túto informáciu denníka potvrdili štyri zdroje.

Facebook nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa snaží mať vlastnú kryptomenu. Podľa informácií NYT sa o to snaží tiež konkurenčná ruská spoločnosť Telegram, ktorej aplikáciu pre zasielanie správ využíva vyše 300 miliónov užívateľov po celom svete, a spoločnosť Signal, ktorá sprostredkováva posielanie privátnych, šifrovaných správ.

Facebook coin nie je jedinou novinkou

Podľa Erika Melcra, šéfa investorskej spoločnosti Primitive Ventures má v tejto bitke každá spoločnosť nejakú výhodu a bude zaujímavé pozorovať, ako sa uchytia. Rovnako ako Bitcoin by nové digitálne meny zjednodušili presuny peňazí naprieč krajinami po celej planéte. Kryptomeny môžu mať vplyv na rozvojové krajiny, kde je pre obyčajných ľudí ťažké otvoriť svoj bankový účet a kúpiť si veci online.

Facebook do projektu údajne investuje nemalé finančné prostriedky. Vývoj nového "Bitcoinu" má mať v spoločnosti Marka Zuckerberga na starosti tím s vyše 50 ľuďmi, ktorí vo firme pracujú v kanceláriách s vyhradeným prístupom, kam sa ostatní zamestnanci spoločnosti nedostanú.

Podľa blízkych zdrojov NYT sa Facebook snaží vytvoriť tzv. Stable-coin, čo je kryptomena viazaná na klasickú menu, ako je dolár alebo euro. Spoločnosť o tom vraj mala rokovať aj s burzami. Ďalšou zaujímavosťou má byť to, že Facebook coin má byť pevne viazaný na viaceré národné meny, ktoré spoločnosť drží na svojich bankových účtoch.

Kontrola nad kryptomenami

Facebook coin však nie je jedinou novinkou, ktorú spoločnosť čoskoro predstaví. Ďalšou inováciou má byť spojenie troch služieb WhatsAppu, Instagramu a Messengera. Vďaka tejto integrácii by sa potom mohla facebooková mena dostať do rúk až 2,7 miliardam ľudí, ktorí každý mesiac používajú jednu z troch aplikácií.

Kritici nového projektu poukazujú na to, že Facebook, Telegram a ďalšie firmy sa nad kryptomenami snažia mať kontrolu, čo je podľa nich presný opak pôvodnej vízie Bitcoinu, ktorý funguje ako decentralizované platidlo.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:47