Reuters
StoryEditor

Stovky miliónov z podozrivých účtov. Najväčšia škandinávska banka je podozrivá z prania peňazí

04.03.2019, 14:32
Autor:
TASRTASR
Nordea je po Swedbank a Danske Bank ďalším severským finančným ústavom, ktorý čelí obvineniam zo zapojenia sa do schémy prania špinavých peňazí.

Nordea, najväčšia škandinávska banka, je tiež podozrivá z prania špinavých peňazí. Uviedla to fínska verejnoprávna televízia Yle. Akcie banky v reakcii na túto správu klesli o takmer sedem percent.

Yle sa odvoláva na veľký únik údajov, ktorý ukázal, že cez Nordea prešli stovky miliónov eur z podozrivých zdrojov. Ďalšie detaily televízia neposkytla. Dodala len, že v priebehu dňa odvysiela o podozreniach reportáž.

Nordea je po Swedbank a Danske Bank ďalším severským finančným ústavom, ktorý čelí obvineniam zo zapojenia sa do schémy prania špinavých peňazí v estónskej dcére Danske.

Yle aj dánske noviny Berlingske, ktoré s ňou spolupracovali, uverejnia podrobnosti neskôr popoludní na svojich internetových stránkach.
Nordea reagovala, že vie o pripravovanej správe a vedie dialóg s Yle a Berlingske.

"Program alebo článok sme ešte nevideli," uviedla banka vo vyhlásení. Dodala, že na všetky otázky, ktoré v tejto súvislosti dostala, už odpovedala.
Generálny riaditeľ Nordea Casper von Koskull vystúpi vo fínskej televízii po 20. h SEČ spolu s Pekkom Vasarom, vedúcim vyšetrovania prania špinavých peňazí vo Fínsku.

Najväčšia nórska banka

V pripravovanej reportáži sa vraj spomína aj DNB, najväčšia nórska banka. Jej pobočky v Estónsku, Lotyšsku a Litve sa v roku 2017 zlúčili s prevádzkami Nordea v regióne a vytvorili spolu tretiu najväčšiu pobaltskú banku pod názvom Luminor s aktívami vo výške 15 miliárd eur.

Vlani v septembri Nordea a DNB súhlasili s predajom 60-percentného podielu v Luminor súkromnému konzorciu Blackstone za jednu miliardu eur. Predaj by sa mal dokončiť v prvej polovici roka 2019.

Severské úrady pre finančný dohľad oznámili, že vlani v októbri dostali dokumenty od spoločnosti Hermitage Capital Management, v ktorých sa tvrdí, že Nordea porušila svoje povinnosti v oblasti zákona proti praniu špinavých peňazí. Banka vyhlásila, že úzko spolupracuje s úradmi a nahlásila všetky podozrivé transakcie.

Danske odštartovala škandál

Škandál odštartovala vlani na jeseň Danske. Banka čelí vyšetrovaniu v piatich krajinách pre podozrenie, že cez jej estónsku dcéru pretiekli špinavé peniaze za približne 200 miliárd eur z Ruska, bývalých sovietskych štátov a iných krajín.

Aj Swedbank je už predmetom vyšetrovania estónskych a švédskych regulátorov po tom, ako švédska televízia odhalila dokumenty o podozrivých transakciách medzi Swedbank a pobaltskou dcérou Danske v rokoch 2007 až 2015 vo výške minimálne 40 miliárd švédskych korún (3,81 miliardy eur).

01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 04 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 05 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:41