Reuters
StoryEditor

Letecká nehoda spustila domino efekt, aerolinky vyraďujú boeingy novej generácie

12.03.2019, 09:14
Autor:
ČTKČTK
Obavy okolo boeingu 737 MAX 8 sa začali šíriť po nedeľňajšej havárii lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines.

Letecké spoločnosti Brazílie, Mexika či Singapuru sú ďalšími v mnohých krajinách, ktoré sa v posledných hodinách rozhodli kvôli nedeľnej nehode dočasne vyradiť z prevádzky stroj Boeing 737 MAX 8.

Americký letecký úrad (FAA) pritom v pondelok vydal znalecký posudok pre lietadlo, ktoré sa za posledný polrok zrútilo dvakrát. FAA zároveň vyzval firmu, aby do apríla vylepšila systém letovej kontroly stroja. Boeing prisľúbil, že urýchlene dokončí práce na zlepšenie softvéra ovládania tejto verzie svojho najpredávanejšieho stroja.

Spustil sa domino efekt

K aerolinkám Číny, Indonézie či Etiópie sa počas posledných hodín pridali okrem iného letecké spoločnosti Gol z Brazílie, Aeromexico, Aerolinias Argentinas, singapurská SilkAir či juhokórejská Eastar Jet. Všetky spoločnosti oznámili, že z bezpečnostných dôvodov nebudú spomínané stroje dočasne používať.

Do odvolania nemôžu boeingy novej generácie pristávať ani odlietať v Austrálii, kde to nariadil miestny úrad pre civilné letectvo CASA.

K zaujatiu podobne rázneho postoja v USA vyzývajú FAA niektorí americkí zákonodarcovia. Úrad však stroje označil za "vhodné pre leteckú prevádzku" a vyzval ich výrobcu na urýchlené ukončenie zmien kontrolného systému.

Spoločnosť v pondelkovom vyhlásení uviedla, že už niekoľko mesiacov vyvíja "vylepšenia softvéru letovej kontroly", vďaka ktorému by mal byť "bezpečný letún ešte bezpečnejší". Zmeny by podľa firmy mali byť pripravené do prevádzky v najbližších týždňoch.

Nedeľná havária

Obavy okolo spomínaného boeingu sa začali šíriť po nedeľňajšej havárii lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktorý spadol na ceste z etiópskej metropoly Addis Abeby do kenského hlavného mesta Nairobi. Zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Podľa svedkov sa za lietadlom pred pádom tiahla dymová stopa a vydávalo zvláštne zvuky.

​V októbri sa ten istý model boeingu zrútil krátko po štarte v Jakarte, kde zomrelo všetkých 189 ľudí na palube. Experti upozorňujú, že kým budú známe presné príčiny havárií, nemožno ich dávať do súvislosti. Pátracie tímy v Etiópii objavili v pondelok obe čierne skrinky, ktoré budú preskúmané.

Česká letecká spoločnosť SmartWings zatiaľ nevyradí z prevádzky svoje lietadlá Boeing 737 MAX 8 a počká na vyjadrenie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). V pondelok to povedala hovorkyňa spoločnosti Vladimíra Dufková.

01 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 02 - Modified: 2023-12-06 11:34:55 - Feat.: - Title: Aerolinky budúci rok čakajú stabilizáciu ziskov, ale aj vyššie náklady 03 - Modified: 2023-09-13 18:35:40 - Feat.: - Title: Tri letecké spoločnosti z USA znížili odhady príjmu pre vyššie náklady. Palivo a práca sú drahšie 04 - Modified: 2023-07-14 17:24:07 - Feat.: - Title: Dovolenková sezóna ženie Slovákov k moru. No leto výrazne zdvihlo ceny leteniek 05 - Modified: 2023-01-06 09:00:00 - Feat.: - Title: O stratenej batožine informuj čo najskôr, neobliekaj si do lietadla šortky, radia expert a letuška
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:30