Walt DisneyReuters
StoryEditor

Disney prevzal aktivity 21st Century Fox. Zábavný gigant chce vlastnú streamovaciu službu

20.03.2019, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Disney potrebuje zaujímavé televízne zábavné programy a filmy, aby presvedčila divákov, že si majú predplatiť ďalšie platené streamovacie služby.

Americký zábavný gigant Walt Disney dokončil prevzatie zábavných aktivít spoločnosti 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolárov. Dohoda pravdepodobne prinesie veľké zmeny v mediálnom prostredí.

Okrem iného dláždi firme Disney cestu k vytvoreniu streamovacích služieb Disney Plus, ktoré chce predstaviť ešte tento rok. Povedie však zrejme tiež k prepúšťaniu tisícov zamestnancov, okrem iného by rušenie miest mohlo zasiahnuť produkciu filmov, uviedla agentúra AP.

Kúpou štúdií, ktorá stojí za seriálom Simpsonovci alebo filmom X-Men, chce Disney prilákať pozornosť divákov, a tiež ďalšie peniaze, a lepšie konkurovať technologickým firmám, ako Amazon a Netflix.

Spoločnosť Disney potrebuje zaujímavé televízne zábavné programy a filmy, aby presvedčila divákov, že si majú predplatiť ďalšie platené streamovacie služby.

Upevnenie pozície

Disney tiež získa vyššiu kontrolu nad televíznymi zábavnými programy a filmy od začiatku až do konca. Teda od tvorby programov po ich distribúciu prostredníctvom televízie, kín, streamovacích služieb a ďalšími spôsobmi. Disney tiež bude mať prístup k cenným údajom o zákazníkoch a ich zvykoch pri sledovaní zábavy, čo potom môže využiť pri predaji reklamy.

Disney si prevzatím aktivít Foxu upevní pozíciu najväčšej nezávislej mediálnej spoločnosti na svete. Firma už v minulosti kúpila napríklad výrobcu animovaných filmov Pixar Animation Studios, filmovú a nakladateľskou spoločnosť Marvel Entertainment či filmové štúdio Lucasfilm.

Producent Hviezdnych vojen

Walt Disney vlastní štúdiá ABC, ESPN, Pixar, Marvel alebo producenta Hviezdnych vojen Lucasfilm a niekoľko zábavných parkov.

S Foxom získa divíziu televíznych staníc FX Networks, National Geographic či podiel Fox vo streamovacej službe Hulu. Súčasťou akvizície nie sú stanice Fox News, Fox Sport a Fox Broadcasting.

01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 03 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Internetom sa šíri fan trailer na Pirátov z Karibiku 6 s Johnnym Deppom a Jennou Ortega. Ľudia šalejú a pýtajú si film 05 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:18