Reuters
StoryEditor

Megafúzia Fiatu a Renaultu stroskotala, ich akcie sa prepadli

06.06.2019, 11:53
Autor:
TASRTASR
Fiat minulý týždeň ohromil trhy, keď navrhol fúziu s Renaultom a rovnakým podielom vo výške 50 percent pre obe firmy.

Akcie automobiliek Renault a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vo štvrtok prudko klesli po tom, čo FCA stiahol ponuku na fúziu. Konkrétne, akcie Renaultu sa počas ranného obchodovania prepadli o sedem percent, zatiaľ čo akcie FCA sa znížili o tri percentá.

Podľa analytikov z maklérskej spoločnosti Jefferies vzhľadom na fakt, že FCA stiahol svoju ponuku na fúziu, je potrebné zamyslieť sa nad tým, ako veľmi francúzsky štát obmedzuje strategické príležitosti Renaultu napriek tomu, že má vo firme len pätnásťpercentný podiel.

„Očakávame, že akcie oboch firiem budú reagovať negatívne, ale vidíme, že FCA má širšie strategické možnosti a Renaultu hrozí v blízkej dobe väčšie riziko poklesu,“ dodali.

FCA minulý týždeň ohromil trhy, keď navrhol fúziu s Renaultom a rovnakým podielom vo výške 50 percent pre obe firmy. Vznikol by tak tretí najväčší výrobca áut na svete.

Podmienky stopli fúziu

Analytici tento plán uvítali ako jeden z mála obchodov v automobilovom sektore, ktorý by mohol byť úspešný. Francúzska vláda mu tiež dala zelenú, ale s podmienkami. Práve jej podmienky fúziu zastavili.

FCA vo vyhlásení po zasadnutí správnej rady uviedol, že „zostáva pevne presvedčený o racionálnosti a princípoch svojho návrhu, ktorý bol starostlivo vyvážený, aby priniesol výhody všetkým stranám“. Ale vo Francúzsku v súčasnosti neexistujú politické podmienky pre úspešné pokračovanie fúzie.

Renault v samostatnom vyhlásení dodal, že jeho predstavenstvo „nie je schopné prijať rozhodnutie, pretože zástupcovia francúzskeho štátu požiadali o odloženie hlasovania na neskôr“.

Vláda v Paríži však požiadala o odklad hlasovania na budúci týždeň, aby mohla využiť plánovanú návštevu ministra hospodárstva Bruna Le Maireho 7. júna v Japonsku na rozhovory s Nissanom, pretože je pre ňu dôležité zachovať dvadsaťročnú alianciu Renaultu s japonskou firmou.

Automobilový gigant

Dohoda Renaultu s FCA by viedla k vytvoreniu automobilovej skupinu s trhovou hodnotou viac ako 30 miliárd eur a celou škálou značiek vrátane Alfa Romeo, Maserati, Jeep či Dacia a Lada.

Predstavenstvo Renaultu v utorok povedalo, že študuje „so záujmom“ ponuku FCA, ale odložilo jej schválenie na ďalšie kolo rokovaní. V stredu všetci riaditelia Renaultu podporili fúziu, okrem zástupcu zamestnancov zo silného odborového združenia CGT a dvoch zástupcov japonskej automobilky Nissan, ktorí sa zdržali hlasovania, uviedol zdroj blízky Renaultu.

Práve dvaja zástupcovia Nissanu údajne požiadali o viac času na schválenie dohody. Centrála Nissanu v Tokiu sa k tomu oficiálne nevyjadrila.

Vzťahy v aliancii Renault-Nissan-Mitsubishi sú pod tlakom od zatknutia jej bývalého šéfa Carlosa Ghosna vlani v novembri, ktorý čaká na súdny proces v Japonsku. Čelí obvineniam, že nevykázal všetky svoje príjmy a využíval financie Nissanu na súkromné účely.

01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:52