Reuters
StoryEditor

V čom bude Lagardeová iná ako Draghi a ako môže byť úspešná?

01.11.2019, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Bývalá francúzska ministerka financií hodlá infláciu, ktorá je teraz v eurozóne pod jedným percentom, priblížiť k dvojpercentnej hranici.

Príliš nízka inflácia a spomalenie rastu ekonomiky budú hlavnými úlohami k riešeniu pre Francúzku Christine Lagardeovú, ktorá dnes preberá vedenie Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa ekonómov bude mať oproti svojmu predchodcovi Mariovi Draghimu k dispozícii menší manévrovací priestor, jej výhodou zato môžu byť vyjednávacie schopnosti.

Sama Lagardeová už naznačila, že ich chce využiť na presvedčenie Nemecka a ďalších krajín, aby súhlasili s uvoľnením prísnej fiškálnej politiky.

Jedna z hlavných úloh pre Lagardeovú

Lagardeová, doterajšia šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF), sa nechala počuť, že nemieni zásadne meniť politiku, ktorú nastavil Draghi a ktorú charakterizujú historicky nízke úrokové sadzby a nákupy dlhopisov s cieľom zvýšiť infláciu a rozhýbať ekonomiku.

Krátko pred Draghiho odchodom ECB v septembri opäť znížila depozitnú úrokovú sadzbu na nové minimum, a to mínus 0,5 percenta. Banka tiež od novembra otvára nové nákupy dlhopisov v objeme 20 miliárd eur (zhruba 511 miliárd Sk) mesačne.

"Existuje limit, ako hlboko do záporných hodnôt môžete zájsť," povedala v rozhovore s televíziou CBS Lagardeová. Pripustila tak, že jej možnosti ďalej znižovať úrokové sadzby už budú obmedzené. Dodala však, že sadzby, ktoré nútia banky platiť za uloženie peňazí v ECB, "na úplnom dne" ešte nie sú.

Bývalá francúzska ministerka financií hodlá infláciu, ktorá je teraz v eurozóne pod jedným percentom, priblížiť k dvojpercentnej hranici, čo bol aj cieľ jej predchodca Mario Draghi. Ten bol oceňovaný predovšetkým za záchranu spoločnej meny v čase gréckej krízy, jeho prorastové opatrenia posledných rokov však u niektorých centrálnych bánk eurozóny aj časti vedenia samotnej ECB vyvolávali kritiku.

Niektorí experti preto vidia jednu z hlavných úloh pre Lagardeovú v snahe stmeliť názorovo rozdelenú bankový radu, bez čoho bude ťažké docieliť ďalších prorastových krokov. Preto podľa nich neprekáža, že na rozdiel od Draghiho nemá ekonomické vzdelanie, ale môže skôr vsádzať na politické zručnosti a manažérsky talent.

Má excelentné komunikačné schopnosti

"Jedna z jej výrazných predností je v budovaní tímov, jej komunikačné schopnosti sú excelentné, takže sa veľmi teším na to, že ich využije pre dobrú vec," povedal podľa denníka Financial Times šéf fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Znalci pomerov v ECB očakávajú, že odpor voči ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky porastie a že Francúzka Lagardeová bude v zložitejšej pozícii ako Talian Draghi.

Lagardeová pritom tento týždeň naznačila, že sa nemieni uspokojiť iba s menovými zásahmi prislúchajúcimi ECB. Pre zlepšenie stavu európskej ekonomiky chce získať aj vlády Nemecka, Holandska a ďalších krajín, ktoré uplatňujú úspornú rozpočtovú politiku. Tento týždeň do Berlína a ďalších metropol odkázala, aby tamojší politici premýšľali o uvoľnení rozpočtových prebytkov na investície.

"O jej úspechu rozhodne to, či dokáže dosiahnuť konsenzus medzi vládami eurozóny a prinútiť ich k fiškálnym krokom, ktoré pripravia kontinent na ďalšie spomalenie," konštatoval na webe Politico riaditeľ európskeho think-tanku Bruegel Guntram Wolff.

Zmenou proti Draghimu bude zrejme aj orientácia ECB na klimaticky zodpovednú politiku, o ktorej Lagardeová hovorila v septembri počas svojho vypočutia v Európskom parlamente, ktorý ju do funkcie schválil. Za jednu z možností označila nákupy dlhopisov firiem, ktoré prispievajú k znižovaniu uhlíkových emisií. V tom by podľa ekonómov mohla mať dvere značnej časti centrálnych bánk v západnej Európe otvorené.

01 - Modified: 2019-10-23 10:09:25 - Feat.: 0 - Title: Politického jastraba vo Výkonnej rady ECB nahradí Nemka Schnabelová 02 - Modified: 2019-09-20 20:48:17 - Feat.: 0 - Title: Bloomberg: Lagardeová dostala priestor na dýchanie, myslí si Kažimír 03 - Modified: 2019-09-25 17:48:20 - Feat.: 0 - Title: MMF bude mať novú šéfku. Lagardeovú vystrieda Bulharka 04 - Modified: 2019-10-20 12:04:12 - Feat.: 0 - Title: Stabilita trhov nemôže závisieť od nejakého tweetu, povedala Lagardeová
01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 04 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 05 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:56