Reuters
StoryEditor

Ropný gigant Aramco ponúkne na predaj tri miliardy akcií

17.11.2019, 11:18
Autor:
ČTKČTK
Primárna ponuka akcií Aramco je stále považovaná za doteraz najvyššiu prvú verejnú ponuku pri predaji balíka akcií niektorej spoločnosti.

Ropná firma Aramco dnes oznámila, že ponúkne na predaj 1,5 percenta podielu, teda okolo troch miliárd akcií. Cena jednej akcie by sa v tejto primárnej ponuke mala pohybovať medzi 30 až 32 rialov (osem až vyše 8,5 dolárov), informovala agentúra Reuters. Konečnú cenu Aramco oznámi 5. decembra, kedy sa skončí investorské upisovanie akcií.

Dosiahnutie hornej ceny uvedeného rozpätia by znamenalo pre štátnu pokladnicu príjem až 96 miliárd rialov (zhruba 25,6 miliardy dolárov) a zároveň by predstavovalo hodnotu celého ropného gigantu až 1,7 bilióna dolárov.

To je menej ako dva bilióny dolárov, o ktorých v posledných dňoch hovoril korunný princ Muhammad bin Salmán.

Primárna ponuka akcií Aramco je stále považovaná za doteraz najvyššiu prvú verejnú ponuku pri predaji balíka akcií niektorej spoločnosti, poznamenal Reuters. Prípadná suma 25,6 miliardy dolárov by prekonala doteraz rekordný primárnu ponuku vo výške 25 miliardy dolárov, s ktorou na burzu vstúpila v roku 2014 čínska firma Alibaba.

Pol percenta akcií je určených pre individuálnych záujemcov, teda pre saudskoarabských občanov a rezidentov sídliacich v Saudskej Arábii a takisto pre občanov krajín Perzského zálivu, zostávajúce jedno percento je vyhradené pre inštitucionálnych investorov, čo môže zahŕňať čínske a ruské subjekty.

Podľa Reuters však panuje neistota okolo schopnosti saudskoarabskej burzy vysporiadať sa s obrovskou ponukou akcií, čo je potenciálne riziko pre investorov, ktorých dôverou už otriasol septembrový útok pomocou dronov na infraštruktúru Aramca v Saudskej Arábii.

Aj niektorí poradcovia, ktorí sa na uvedenie Aramca na burzu podieľajú, si nie sú úplne istí, či je saudskoarabský akciový trh schopný akciu úspešne realizovať.

Saudskoarabská burza je však optimistická a uisťuje, že na najväčšiu ponuku v histórii finančných trhov je pripravená. Sama Aramco však varovala, že transakcia môže narušiť obchodovanie na burze, kde hodnota najväčšieho vstupe zatiaľ dosiahla šiestich miliárd dolárov.

Vo svojej správe k primárnej ponuke akcií upozornila, že nedávne zmeny obchodných mechanizmov, modernizácia technickej platformy a pripojenie sa k medzinárodným štandardom zatiaľ neboli otestované a nemožno zaručiť, že burza primerane zvládne očakávaný vysoký objem obchodov.

01 - Modified: 2023-08-07 08:25:49 - Feat.: - Title: Zisk ropného giganta Saudi Aramco klesol, ovplyvnil ho pokles cien a nižšie marže v rafinériách 02 - Modified: 2023-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Saudská tlačiareň na petrodoláre láme rekordy 03 - Modified: 2023-03-27 14:48:49 - Feat.: - Title: Saudskoarabský ropný gigant Saudi Aramco investuje miliardy do čínskeho petrochemického priemyslu 04 - Modified: 2023-03-02 12:16:38 - Feat.: - Title: Saudskoarabský ropný gigant Saudi Aramco investuje do spoločného podniku automobiliek Geely a Renault 05 - Modified: 2022-05-12 14:29:55 - Feat.: - Title: Apple zhodené z trónu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:02