Dreamstime
StoryEditor

Bitcoin sa otriasa, rekordná Ponziho schéma vysala z trhu miliardy dolárov

21.12.2019, 16:31
Autor:
mtmmtm
Cenu Bitcoinu bude podľa analytikov spoločnosti Chainalysis ťahať nadol tohtoročný škandál spojený s podvodnou platformou PlusToken.

Najznámejšia digitálna mena má za sebou rok plný cenových výkyvov, hodnota Bitcoinu sa tento rok pohybovala v rozmedzí od štyroch až 12-tisíc dolárov. K poslednému výraznému prepadu došlo po pondelňajšej správe výskumníkov zo spoločnosti Chainalysis, ktorá sa zaoberá dianím na trhu s kryptomenami.

Analytici vo zverejnenom úryvku z pripravovaného materiálu o podvodoch s digitálnymi menami varovali, že sa na cene Bitcoinu môže výrazne podpísať tohtoročný škandál spojený s podvodnou čínskou platformou PlusToken.

Táto pyramídová hra, ktorá sľubovala až 600 percentné zhodnotenie vložených virtuálnych mien (vrátane odmien za získanie nových užívateľov), vylákala podľa čínskych médií z ľudí prostriedky v celkovej hodnote vyše tri miliardy dolárov. Spoločnosť Chainalysis z týchto peňazí vystopovala zhruba dve miliardy dolárov v Bitcoinoch a ďalších kryptomenách.

"Obe cifry robia z PlusTokenu jednu z najväčších Ponziho schém vôbec. Domnievame sa, že podvodníci v snahe speňažiť ukradnuté prostriedky potiahnu cenu Bitcoinu nadol. Okrem finančných strát jednotlivcov bude trpieť aj celý trh (s digitálnymi menami), keďže (škandál) odstraší potenciálnych účastníkov," uvádza správa Chainalysis.

"Bublina, ktorá občas praskne"

Rad virtuálnych mien v posledných dňoch na trhoch oslabovala. "Čiastočne to možno pripísať na vrub tomu, že Francúzsko a Čína finišujú s vlastnými digitálnymi menami, alebo vstupu kryptomeny Libra od Facebooku, ku ktorému by mohlo dôjsť v budúcom roku," myslí si hlavný analytik spoločnosti TradeCentrum Michal Dvořák.

"Kryptomeny predstavujú rovnaké riziko ako napríklad prašivé dlhopisy, de facto ide vždy o virtuálnu bublinu, ktorá občas praskne," dodáva.

Od tohtoročného júna sa cena Bitcoinu prepadla o takmer 50 percent. Na svojom tohtoročnom maxime bola podľa agentúry Bloomberg tesne predtým, než čínske úrady zatkli niekoľko podozrivých podvodníkov a celá kauza okolo PlusTokenu vyplávala na povrch.

Kryptomenám škodia aj hackerské útoky

Okrem podvodov sa na reputácii virtuálnych mien dlhodobo podpisujú aj početné hackerské útoky spojené s krádežami finančných prostriedkov.

Počas prvých troch štvrťrokov tohto roka dosiahla celková ujma 4,4 miliardy dolárov, vyplýva z dát americkej spoločnosti CipherTrace, ktorá sa špecializuje na bezpečnosť v kybernetickom priestore.

Bitcoin bol najhodnotnejší na prelome rokov 2017 a 2018, kedy jeho cena v priebehu jediného mesiaca stúpla o takmer 100 percent.

Atakovala vtedy hranicu 20-tisíc dolárov za kus, čo prilákalo mnohých špekulantov. V roku 2018 však došlo k jeho masívnemu výpredaju a "bitcoinová bublina" spľasla. Hodnota najznámejšej kryptomeny sa postupne prepadla až k trom tisícom dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:14