StoryEditor

Saudi spustili cenovú vojnu. Trhy sú vydesené, európske burzy prudko padajú

09.03.2020, 05:57
Autor:
ČTKČTK
Kartelu OPEC sa na piatkovej schôdzke vo Viedni nepodarilo presvedčiť Rusko, aby pristúpilo na koordinované zníženie ťažby suroviny.

Cena ropy dnes na svetových trhoch klesla zhruba o 30 percent, severomorský Brent sa predáva asi za 32 dolárov za barel. Ide o najväčší prepad od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Ceny sa ocitli vo voľnom páde, keď Saudská Arábia oznámila, že odberateľom zníži cenu a naopak výrazne zvýši ťažbu.Ide o reakciu na krach rokovaní členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojencov vo Viedni.

Krok Rijádu je na trhu vnímaný ako začiatok cenovej vojny.

Pokles až o 34 percent

Kartelu OPEC, ktorého je Saudská Arábia kľúčovým členom, sa totiž na piatkovej schôdzke vo Viedni nepodarilo presvedčiť Rusko, aby pristúpilo na koordinované zníženie ťažby suroviny.

Cena ropy dnes v jednej chvíli vykazovala pokles až o 34 percent a pohybovala sa okolo 28 dolárov za barel.

Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) spadla až k 25 dolárom za barel. Neskôr sa oba typy od týchto miním odpútali, stále ale vykazujú takmer rekordné straty.

DailyFX

Hospodársky útlm a koronavírus

Piatkové stretnutie skupiny OPEC +, teda členov OPEC a ich spojencov, malo za cieľ dohodnúť ďalšie koordinované zníženie ťažby v reakcii na klesajúci dopyt.

Ten bol slabší už vplyvom hospodárskeho útlmu vo svete na konci minulého roka a teraz ho znižujú problémy okolo šíriaceho sa koronavírusu.

Na trh sa po rozhodnutí Saudskej Arábie zvýšiť ťažbu a začať cenovú vojnu dostane ďalšie surovina, o ktorú zrejme nebude záujem.

Silný prepad európskych akcií

Na nočný kolaps cien ropy reagovali západoeurópske akcie silným prepadom.

K prepadu prispieva i situácia v Taliansku, ktoré cez víkend pristúpilo k bezprecedentnému kroku a kvôli šíreniu koronavírusu nariadila karanténu asi 16 miliónom ľudí. Na trhoch sa tak šíri strach, že v recesii neskončí len európska ekonomika, ale aj svetová ekonomika.

Paneurópsky index STOXX 600 asi hodinu po začatí obchodovania odpisoval 6,5 percenta a pohyboval sa okolo 344 bodov.

​V úvode boli straty ešte výraznejšie. Index tak smeruje k najhoršiemu dennému prepadu minimálne od roku 2016. Nachádza sa v takzvanom medveďom trhu, ako sa hovorí situácii, kedy index zo svojho maxima zostúpi aspoň o 20 percent.

Padajú akcie ťažobných firiem

Najvýraznejšie straty majú podľa očakávania akcie ťažobných firiem. Napríklad britský ropný kolos BP odpisoval po začatí približne 27 percent, neskôr však stratu zmiernil na 16 percent.

Viac ako 20 percent odpisovali akcie britsko-holandskej energetickej skupiny Royal Dutch Shell, aj tie však stratu zmiernili. Mimo tento sektor potom akcie nemeckého finančného ústavu Deutsche Bank spadli asi o 14 percent a sú najnižšie v histórii.

"Vydesilo to zvyšok trhu"

"Predpokladal som, že na trhu uvidíme prepad cien ropy o päť, možno o desať percent. Ale prepad o 25 percent, to zvyšok trhu úplne vydesilo," poznamenal šéf maklérskej spoločnosti TD Ameritrade Chris Brankin. Hovoriť, že trhy prechádzajú divokými výkyvmi, je podľa neho povedané ešte veľmi mierne.

Londýnsky index FTSE 100 mal po začatí stratu 8,6 percenta, ktorú potom zredukoval na 7,1 percenta a pohyboval sa okolo 6001 bodov.

Podobne index DAX burzy vo Frankfurte nad Mohanom znížil prepad na 6,2 percenta a nachádzal sa blízko 10 828 bodov.

Burza v Miláne, ktorá strácala celý minulý týždeň, dnes začala s oneskorením. V prvých minútach vykazovala podľa hlavného indexu FTSE / MIB pokles o 3,6 percenta, ktorý však vzápätí prehĺbila na 10,5 percenta. Indikátor sa tak nachádzal v blízkosti 18 682 bodov.

Z menej rozvinutých trhov napríklad burza v Aténach počiatočný prepad o viac ako 13 percent zmiernila na deväť, index pražskej burzy PX potom skoro šesťpercentnú stratu zmiernil na menej ako štyri percentá a pohyboval sa v blízkosti 925,20 bodu.

01 - Modified: 2024-04-16 19:44:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 03 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 04 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 05 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:50