StoryEditor

Kam ďalej po historickom debakli, keď cena ropy prvýkrát spadla pod nulu

21.04.2020, 16:52
Autor:
ČTKČTK
Napriek cenovým prepadom drobní investori ropu s dodaním v júni stále nakupujú, a to prostredníctvom burzových fondov ETF.

Cena najbližšieho kontraktu na americkú ľahkú ropu WTI kvôli koronavírusu prvýkrát spadla pod nulu. Už pri obchodovaní v Ázii a v Európe v pondelok májový kontrakt na WTI stratil prakticky všetku hodnotu a potom uzavrel na mínus 37,63 USD za barel. To bol prepad o viac ako 300 percent a najhorší vývoj minimálne od roku 1946, kedy sa tieto dáta začali systematicky zapisovať. Ponúka sa teda otázka, kam ďalej, napísal Gaurav Sharma na portáli časopisu Forbes.

​Spoločnosť CME Group, majiteľ burzy NYMEX, kde sa kontrakty na ropu WTI obchodujú, už dala najavo, že cenu kontraktu bude možné stanovovať aj v záporných hodnotách.

"Ale tá hĺbka a rýchlosť poklesu naznačuje, ako silno negatívny je na trhu postoj k najbližším kontraktom. Aj to historické zníženie ťažby o 9,7 milióna barelov denne, ku ktorému pristúpili producenti ropy zo skupiny OPEC +, je teraz považované za príliš slabé a za príliš neskoro na to, aby išlo májový kontrakt zachrániť," píše autor.

markets.businessinsider.com

​Pondelkový debakel, keď cena WTI s dodaním v máji prechodne spadla až na mínus 40,32 USD za barel, tiež ukazuje, ako je trh s ropou v Spojených štátoch presýtený. Kvôli obmedzeniu mnohých činností v reakcii na šírení pandémie spôsobenej koronavírusom ekonomika funguje v značne obmedzenom režime a dopyt po surovinách rýchlo vysychá. Prebytky už sa teda pomaly nezmestia ani do tých zásobníkov, kde ešte nejaké miesto ostávalo.

V kľúčovom prekladisku Cushing v Oklahome, ktoré slúži aj ako dodávkový uzol pre ropu WTI, sa objem zásob len od konca februára zvýšil o 40 percent na takmer 55 miliónov barelov, ukazujú dáta konzultačnej spoločnosti IHS Markit. To znamená, že toto prekladisko, ktorého kapacita podľa údajov amerického štátneho Úradu pre energetické informácie (EIA) dosahuje 76 miliónov barelov, sa rýchlo plní.

Napriek cenovým prepadom však drobní investori ropu s dodaním v júni stále nakupujú, a to prostredníctvom burzových fondov ETF. Cez ne držia asi 565 miliónov barelov ropy, pričom fondy ETF vlastnia zhruba 60 percent júnových kontraktov na WTI.

"To veští problémy, vzhľadom na to, že hnev obchodníkov, ktorí špekulujú na pokles cien, sa teraz stáča práve k júnovému kontraktu na WTI," upozorňuje autor. Cena by sa tak podľa neho mohla zosunúť až k desiatim dolárom, zvlášť keď sa vezme do úvahy, že výpadok dopytu spôsobený koronavírusom by mohol podľa niektorých odhadov dosiahnuť až 30 miliónov barelov denne. To je zhruba trojnásobok objemu, o ktorý producenti z OPEC + znížia ťažbu. OPEC + zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom.

Aj keď trh s ropou čakajú lepšie časy, keď sa svet bude schopný vysporiadať s pandémiou spôsobenou koronavírusom, zotavenie bude asi pomalé, bolestné a zrejme sa nedostaví skôr ako vo štvrtom štvrťroku tohto roka, prípadne až v prvom štvrťroku budúceho. Napriek ťažkostiam, ktoré má trh ešte pred sebou, predpovede, že budúci rok bude ropa za 40 dolárov, nie sú vôbec od veci.

"Krátkodobých špekulantov však dostane skôr to, čo sa stane v medziobdobí. Zvlášť potom tých, ktorí vsádzajú na rast ceny už teraz v júni," dodáva autor.

01 - Modified: 2020-04-21 06:33:13 - Feat.: 0 - Title: Cena texaskej ropy sa po páde o viac ako 300 percent vrátila nad nulu. Stále je však extrémne nízka 02 - Modified: 2020-04-21 07:46:39 - Feat.: 0 - Title: Ako je možné, že sa cena ropy prepadla do mínusu? 03 - Modified: 2020-04-21 09:26:29 - Feat.: 0 - Title: Správy o tom, že ropa stratila všetku hodnotu, sú nadnesené, tvrdý analytik 04 - Modified: 2020-04-21 11:15:22 - Feat.: 0 - Title: Ropa WTI dnes opäť klesla do záporného pásma. Brent dosiahol 18-ročné minimum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:15