StoryEditor

Reforma dlhovej brzdy? Slovensku by to ušetrilo veľké peniaze, tvrdí šéf ARDAL-u

10.05.2020, 20:13
Manažovanie finančných rezerv komplikuje bankový odvod a dlhová brzda, hovorí pre HN Daniel Bytčánek, šéf Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity.

Doteraz Slovensko nikdy neumiestnilo na trhu taký veľký objem dlhu ako v stredajšom syndikátnom predaji. Prečo sa to podarilo práve teraz?
Situácia, ktorú spôsobila koronakríza na finančných trhoch v marci a apríli, bola neprehľadná a trhy nefungovali štandardne tak, ako sme boli zvyknutí. Preto sme s prípravou transakcie čakali na zlepšenie podmienok, ktoré sa ukazovalo už v druhej polovici apríla. Koncom minulého roka z dôvodu zákona o rozpočtovej zodpovednosti sme kvôli celkovému hrubému dlhu vydali o dve miliardy menej dlhopisov, ako sme pôvodne rátali a ako bolo pôvodne plánované v štátnom rozpočte.

​Do roku 2020 sme prechádzali s menšími rezervami, ako sme potrebovali. Dopyt po dlhopisoch znížili parlamentné voľby. Okolo parlamentných volieb je situácia vždy nejasná a investori vyčkávajú, aký bude vývoj po nich. To bolo ešte umocnené tým, že koncom roka sa zvýšil bankový odvod. Pre domáce banky sa ukázalo ako stratové investovať do slovenských štátnych cenných papierov s krátkodobou splatnosťou. Keby tieto dlhopisy kúpili za trhovú cenu, zaznamenali by stratu. Aj preto bol v aukciách štátnych dlhopisov v januári a vo februári dopyt relatívne malý. V marci prišla koronakríza a trh sa v podstate zasekol. V marci v aukciách sme predali veľmi málo štátnych dlhopisov. Plánovali sme syndikovanú emisiu na druhú polovicu apríla, zhruba dva mesiace po voľbách. Tá emisia bola odložená, pretože situácia na trhoch nebola dobrá.

Začiatkom apríla sme uskutočnili jednu syndikovanú emisiu za 1,5 miliardy prostredníctvom troch domácich slovenských bánk s tým, že tento predaj bol pre vybraných investorov, teda celú emisiu kúpili banky. Nešlo o typické financovanie na finančnom trhu. Preto sme sa snažili následne pripraviť väčšiu transakciu ako robíme bežne. Predpokladali sme, že situácia na trhoch sa upokojí a dopyt by tam mohol byť. Ponúkli sme dve emisie, päťročnú a 12-ročnú. Z každej sme chceli na trhu umiestniť minimálne jednu miliardu eur s tým, že ak by bol dopyt väčší, nechali sme si priestor na to, aby sme mohli emitovať viac.

Tento rok teda funguje Agentúra v náročnom trhovom prostredí. Po turbulentnom marci, keď sa spready znížili a prišla vhodná situácia predávať. Môžeme tomu rozumieť takto?
Áno. Pôvodný plán na tento rok bol 5,4 miliardy eur. Tieto prostriedky mali pokryť splátky štátnych dlhopisov v tomto roku plus financovanie deficitu štátneho rozpočtu za 2,7 miliardy. Koronakríza priniesla potrebu podstatne väčšieho financovania, lebo deficit štátneho rozpočtu bude určite väčší ako plánovaný. Odhadujeme celkové financovanie štátu niekde na úrovni 10 miliárd eur.

Spready na slovenských dlhopisoch zostávajú zvýšené oproti nemeckým. Aké sú dôvody?
Takmer všetkým emitentom sa zvýšili prirážky. Ide najmä o prirážku pre novú emisiu, takzvanú new issue premium. Ešte nedávno sme ju mali na úrovni piatich, siedmich bázických bodov. Teraz sa dostala na úroveň 20 až 30 bázických bodov. Takmer všetci emitenti musia platiť vyššie úroky v porovnaní s obdobím pred krízou.

To je dôsledkom toho, že prakticky všetky vlády budú hospodáriť s výrazne vyššími deficitmi, a preto je prítok novému dlhu na finančné trhy omnoho väčší.
A s tým súvisí aj neistota a riziko, ktoré si investori chcú nechať zaplatiť. Táto prémia v sebe čiastočne obsahuje aj likviditnú prirážku, ktorá pokrýva riziko, že dlhopis nebudú môcť kedykoľvek predať. Pretože, keď prichádza ku kríze, s primárnym trhom sa zasekne aj sekundárny trh. Čiže investor má nakúpené dlhopisy, ale má problém ich „zlikvidniť“, teda ich predať a získať peniaze. Prirážka alebo prémia, resp. ich časť je vlastne odmena za to, že sa mu mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:27