Reuters
StoryEditor

Buffett rozširuje svoje impérium. Veštec z Omahy výberom mnohých prekvapil

31.08.2020, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Berkshire kúpila za posledný rok asi päťpercentné podiely v japonských firmách Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co a Sumitomo.

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára a filantropa Warrena Buffetta kúpila podiely v piatich najväčších japonských obchodných spoločnostiach.

Celková hodnota investície do týchto firiem činí zhruba 700 miliárd jenov (5,6 miliardy eur) a je zatiaľ najväčším Buffettovým nájazdom do druhej najväčšej ekonomiky v Ázii, uviedla agentúra Bloomberg.

​Berkshire podľa svojho oznámenia kúpila za posledný rok asi päťpercentné podiely v japonských firmách Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co a Sumitomo.

Akcie všetkých týchto firiem v reakcii na oznámenie výrazne posilnili, akcie Itochu uzavreli na novom rekorde.

Výber bol prekvapením

Americký podnik považuje investíciu za dlhodobú a zvažuje prípadné zvýšenie podielov až na 9,9 percenta. Investície znížia závislosť Berkshire na americkej ekonomike, ktorá v druhom štvrťroku kvôli pandémii covidu-19 rekordne klesla.

Buffettov výber mnohých prekvapil, pretože obchodné spoločnosti už dlho nepatria medzi favoritov investorov, upozornila agentúra Reuters. Tiež významné napojenie na energetický sektor a kolísavé ceny zdrojov spôsobili nezáujem o tieto podniky.

Majú však aj výhody, upozorňuje časť analytikov. "Tieto obchodné spoločnosti vytvárajú silný peňažný tok, vyplácajú vysoké dividendy a majú podnikanie, ktoré nemožno ľahko kopírovať," uviedol analytik spoločnosti Jefferies Japan Thanh Ha Pham.

Posilnila len jediná firma

​Aj napriek dnešnému rastu však akcie spoločností Marubeni, Mitsubishi a Sumitomo za posledný rok strácajú okolo desať percent.

Itochu je jedinou firmou, ktorá oproti rovnakému obdobiu vlani posilnila, a to vďaka presunu na podnikanie zamerané na spotrebiteľov. Itochu je tiež jedinou firmou, ktorej trhová hodnota presahuje jej účtovnú hodnotu. To zvyšuje atraktivitu zvyšných štyroch firiem pre investorov.

Oslávil 90. narodeniny

Buffett, ktorý v nedeľu oslávil 90. narodeniny, vytvoril z Berkshire Hathaway konglomerát, ktorého trhová hodnota vystúpila nad 521 miliárd dolárov.

Jeho aktivity sa pohybujú od poisťovní po priemyselné giganty, ako je Precision Castparts a maloobchodné firmy ako Fruit of the Loom.

Hodnota akciového portfólia firmy na konci júna dosahovala asi 207 miliárd dolárov a objem hotovosti rekordných 146,6 miliardy dolárov. Akcie Berkshire však od začiatku tohto roka vykazujú pokles cez tri percentá.

Väčšina prevádzkových podnikov skupiny Berkshire pôsobí v Amerike. Berkshire však kúpila aj mnoho zahraničných firiem, napríklad izraelskú IMC International Metalworking alebo nemeckého predajcu motocyklového oblečenia Detlev Louis.

01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Buffett akoby vlastnil celé Slovensko. Zarába na Apple aj American Express, no milovaná Coca-Cola ho zradila 02 - Modified: 2023-12-01 12:55:21 - Feat.: - Title: Čierny utorok pre investorov 03 - Modified: 2023-11-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Spoločnosť Warrena Buffetta predala podiely vo viacerých firmách, teraz hromadí hotovosť 04 - Modified: 2023-10-02 10:32:40 - Feat.: - Title: Mať hotovosť je užitočné 05 - Modified: 2023-08-06 10:14:51 - Feat.: - Title: Konglomerátu Warrena Buffetta sa darí. Berkshire Hathaway zaznamenala rekordný prevádzkový zisk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:36