Hodnota automobilky Tesla na čele s Elonom Muskom prudko rastie. Od polovice augusta jej akcie zdraželi o viac ako 50 percent.Reuters
StoryEditor

Veľká rana pre investorov. Tesla sa nedostala do akciového indexu S&P 500

05.09.2020, 07:47
Autor:
ČTKČTK
Zahrnutie Tesly do prestížneho indexu sa všeobecne čakalo, pretože firma v júli vykázala zisk štvrtý štvrťrok za sebou.

Výrobca elektrických áut Tesla nebol zatiaľ zaradený do akciového indexu Standard&Poor '500.

Rozhodnutie spoločnosti S&P Dow Jones Indices je veľkou ranou pre investorov Tesly, ktorí vo všeobecnosti očakávali, že firma bude zahrnutá do indexu vďaka priaznivej júlovej štvrťročnej výsledkovej správe, uviedla agentúra Reuters.

Akcie spoločnosti pred oficiálnym ukončením obchodovania preto klesli až o osem percent.

S&P Dow Jones Indices oznámila, že od 21. septembra sa súčasťou indexu stanú internetový predajca Etsy, výrobca polovodičov Teradyne a farmaceutická technologická firma Catalent. Nahradia tak firmy H & R Block, Coty a Kohls.

Jedna z najhodnotnejších na Wall Street

Indexový analytik S&P Dow Jones Indices Howard Silverblatt odmietol povedať, prečo nebola Tesla zahrnutá do indexu S&P 500. "Trh sa neustále mení a my to musíme zohľadniť v našich indexoch," vyhlásil Silverblatt.

Trhová kapitalizácia Tesly je viac ako 370 miliárd dolárov. Je tak jednou z najhodnotnejších firiem na Wall Street.

Aj pri poklese akcií v tomto týždni z predchádzajúceho rekordu o 16 percent zostáva hodnota Tesly vyššia, než hodnota 95 percent súčasných firiem z indexu S & P 500, vrátane spoločností Johnson & Johnson a Procter & Gamble.

Firmy Etsy, Teradyne a Catalent majú spolu trhovú hodnotu približne 40 miliárd dolárov.

Akcie firmy rástli

Akcie Tesly v tomto roku stúpli o takmer 400 percent. Firma patrí medzi najviac milované, ale aj nenávidené tituly na Wall Street.

V poslednej dobe rast akcií firmy tiahli nečakane silné štvrťročné výsledky zverejnené v júli, ale aj stávky na to, že bude zaradená do indexu S&P 500, čo by spustilo masívny dopyt po akciách firmy od fondov, ktoré index sledujú.

S&P Dow Jones Indices dohliada na index a upravuje ho štvrťročne, jednotlivé firmy však môžu byť menené častejšie. Hovorca Ray McConville agentúre Bloomberg povedal, že výbor pre index môže urobiť zmeny v indexe kedykoľvek.

Zahrnutie Tesly do prestížneho indexu sa všeobecne čakalo, pretože firma v júli vykázala zisk štvrtý štvrťrok za sebou, čím prekonala poslednú veľkú prekážku začlenenia. Skeptici však poukazujú na to, že samotné splnenie kritérií nezaručuje pridanie firmy do indexu.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:23