Reuters
StoryEditor

Akcie marihuany stúpajú. Konopné firmy sa tešia na tolerantného Bidena

28.11.2020, 14:54
Autor:
koukou
Marihuana sa môže legálne užívať v pätnástich amerických štátoch.

Po zvolení Joea Bidena za nového amerického prezidenta začali prudko stúpať akcie konope.

Pre mnohých je totiž Biden prísľubom uvoľnenia predpisov a regulácií, podľa ktorých by mali aj ďalšie štáty USA legalizovať marihuanu na rekreačné užívanie.

Marihuana sa môže legálne užívať v pätnástich amerických štátoch, novo medzi ne patrí Arizona, Montana, New Jersey a Južná Dakota. Firmy, ktoré sa jej produkciou či skladovaním zaoberajú, tak najskôr čakajú dobré časy.

"To, že Biden vyhral voľby je skvelé. Pozitívne to prispieva k dekriminalizácii a legalizácii marihuany," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Canopy Growth David Klein pre CNN.

Práve akcie Canopy Growth vzrástli v posledných týždňoch o 6 percent. Podobne sú na tom aj spoločnosti Aurora Cannabis, kde bol zaznamenaný nárast o 25 percent a Tilray so 14 percentami.

"Ukazuje sa, že väčšina Američanov už je za legalizáciu marihuany. Užívanie kanabisu sa skrátka stáva spoločenskou normou," hovorí Klein. "Myslím si, že tlak verejnosti v blízkej dobe doženie Kongres k tomu, aby zmenil pravidlá týkajúce sa marihuany," dodáva.

Aj napriek optimizmu však čelí konopné odvetvie prekážkam na federálnej úrovni, a to predovšetkým za predpokladu, že veľkú časť Senátu si udržia republikáni. Ak by totiž na čele Senátu stál republikánsky zástupca Mitch McConnell, marihuanová reforma by sa zasekla na mŕtvom bode aj cez Bidenovu výhru.

Firmy, ktoré podnikajú v konopnom odvetví, majú navyše aj problémy s financovaním. Zákon z osemdesiatych rokov im totiž neumožňuje ich podnikanie financovať tradičným spôsobom, pretože je navrhnutý tak, aby trestal drogových dílerov.

Okrem financovania majú navyše spoločnosti ťažkosti aj s poistením svojich podnikov a kvôli ponúkanému sortimentu nemajú na štátnu pomoc v prípade zásahu vyššej moci.

01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-12 20:31:57 - Feat.: - Title: Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:46