libraReuters
StoryEditor

Briti riešia hlavolam: Bank of England nevie, kde je 50 miliárd libier hotovosti

09.12.2020, 15:33
Autor:
ČTKČTK
Bankovky v obehu v Británii dosiahli v júli rekordný počet 4,4 miliardy kusov a ich celková hodnota dosiahla 76,5 miliardy libier.

Je to hlavolam. Používanie hotovosti v Británii už mnoho rokov klesá, ale dopyt po bankovkách strmo rastie. A nikto vlastne nevie, kde peniaze končia, píše na svojom webe stanica CNN.

V piatok skupina britských zákonodarcov uviedla, že sa "stratilo" 50 miliárd libier (takmer 55 miliárd eur), a vyzvala britskú centrálnu banku (Bank of England), aby záležitosť vyšetrila.

​Peniaze "sú niekde schované, ale centrálna banka nevie kde, prečo alebo kto ich skrýva, a ani sa nezdá, že by ju to veľmi zaujímalo," uviedla predsedníčka finančného výboru dolnej komory britského parlamentu Meg Hillierová. "Je nutné, aby sa (centrálna banka) viac zaujímala o to, kde skončilo 50 miliárd libier," dodala predsedníčka výboru, ktorý dohliada na verejné financie.

Funkcia obeživa klesá

Na výzvu centrálna banka Británie ihneď odpovedala. "Ľudia nemajú povinnosť oznamovať centrálnej banke, prečo si želajú držať peniaze v hotovosti. To však neznamená, že sa bankovky niekam stratili," uviedol hovorca a dodal, že centrálna banka bude aj naďalej uspokojovať dopyt po hotovosti.

Hoci sa používanie digitálnych spôsobov platby zvyšuje, od finančnej krízy rastie v rozvinutých krajinách aj dopyt po hotovosti, uvádza správa Banky pre medzinárodné vysporiadanie (BIS) z roku 2018. Podľa správy bol rast hotovosti čiastočne spôsobený poklesom úrokov, vďaka čomu je menej výhodné držať úspory v banke.

"Pozorujeme, že rastie rezervná funkcia hotovosti, a naopak funkcia obeživa klesá," uviedla pred parlamentným výborom v októbri vedúca peňažnej sekcie britskej centrálnej banky Sarah Johnová. K tomuto trendu po roku 2018 prispeli aj obavy, či sú finančné inštitúcie stabilné.

V čase, keď uzávera spôsobená koronavírusom dosiahla svoj vrchol, dopyt po bankovkách a minciach výrazne klesol. Následne však začal znovu rásť, pretože ľudia kvôli epidémii začali ešte viac hromadiť peniaze doma.

30 percent na platby a úspory

Bankovky v obehu v Británii dosiahli v júli rekordný počet 4,4 miliardy kusov a ich celková hodnota dosiahla 76,5 miliardy libier (84 miliárd eur), uvádza septembrová správa Štátneho audítorského úradu (NAO), ktorý kontroluje hospodárenie vo verejnom sektore. V roku 2000 bolo pritom v obehu len 1,5 miliardy bankoviek v hodnote 24 miliárd libier.

Súčasne však klesá objem platieb v hotovosti a tento trend počas pandémie ešte viac zosilnel. Pred desiatimi rokmi bolo 60 percent transakcií hradených hotovosťou, minulý rok to bolo menej ako 30 percent.

Centrálna banka odhaduje, že 20 až 25 percent hodnoty hotovosti sa používa na platby, a ďalších päť percent držia britské domácnosti v úsporách.

"O tom, čo sa deje zo zvyšnými 50 miliardami, sa vie málo," uvádza NAO vo svojej správe. Podľa úradu je však možné, že táto časť hotovosti je používaná pre platby a úspory v zahraničí, alebo ju držia britské domácnosti v úsporách, ktoré nie sú nikde registrované, či slúžia v šedej ekonomike.

Kto drží 50 miliárd

Úrad odporučil centrálnej banke, aby sa v spolupráci s ďalšími úradmi snažila objaviť, prečo rastie dopyt po bankovkách a kto drží oných 50 miliárd libier. "Mohlo by to priniesť zistenia v ďalších oblastiach, napríklad ohľadom únikov daní," dodáva audítorský úrad.

Správa NAO tiež zmieňuje riziko, že klesajúce používanie hotovosti môže viesť k "finančnému vylúčeniu", ak podniky prestanú prijímať hotovosť kvôli rastúcim nákladom spôsobeným klesajúcim objemom hotovostných platieb. Cez milión dospelých Britov nemá bankový účet, uvádza správa s odvolaním sa na údaj, ktorý zverejnil Úrad pre kontrolu finančných trhov (FCA). "Existuje spojitosť, kvôli ktorej sa v chudobnejších oblastiach platí v hotovosti častejšie ako v niektorých mestách," uviedla Johnová pred výborom.

Za britský peňažný systém v súčasnosti zodpovedá päť rôznych úradov. Britská vláda v októbri uviedla, že zvažuje, že by všetku zodpovednosť za fungovanie peňažného systému previedla na Úrad pre kontrolu finančných trhov. A tiež dodala, že chce zaručiť, aby ľudia mohli aj v budúcnosti platiť hotovosťou.

01 - Modified: 2019-10-25 07:58:00 - Feat.: 0 - Title: Sentiment z dohody o brexite je preč. Britská libra opäť stráca na hodnote 02 - Modified: 2019-12-13 10:01:00 - Feat.: 0 - Title: Svetlo do tmy brexitu. Prečo má libra po voľbách priestor na posilnenie 03 - Modified: 2019-12-15 13:46:32 - Feat.: 0 - Title: Ako silná libra skomplikuje život britským firmám? 04 - Modified: 2020-02-24 10:08:53 - Feat.: 0 - Title: Libra dnes zažíva obdobie posilňovania. Kľúčová pre vývoj však bude druhá polovica roka
01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:47