Reuters
StoryEditor

Meď je najdrahšia za desať rokov, analytici očakávajú prekonanie rekordu

26.04.2021, 10:58
Autor:
ČTKČTK
Meď je dôležitá pri súčasnej snahe prechádzať na takzvanú zelenú energiu.

Ceny medi dnes vystúpili na maximum za viac ako desať rokov. Pomohol im slabší dolár, ale aj obavy o budúce dodávky v čase, keď sa globálna ekonomika začína zotavovať, čo podľa predpokladov prinesie aj vyšší dopyt po kovoch.

Cena trojmesačného kontraktu na meď na Londýnskej burze kovov (LME) sa dostala až na 9700,50 dolára za tonu, najviac od augusta 2011.

Meď je dôležitá pri súčasnej snahe prechádzať na takzvanú zelenú energiu a očakáva sa, že vďaka tomu, ako si krajiny po celom svete budú vytyčovať stále ambicióznejšie klimatické ciele, bude rast ceny pokračovať.

Na šanghajskej burze sa cena najobchodovanejšieho júnového kontraktu na meď zvýšila až na 71 130 jüanov. Bola tak najvyššie od marca 2011, uviedla agentúra Reuters.

Analytici banky Goldman Sachs Group a obchodníka Trafigura Group očakávajú, že cena by mohla prekročiť rekordných 10 190 dolárov z roku 2011 a potom bude pokračovať v raste, pretože dopyt prekoná ponuku, upozornila agentúra Bloomberg.

Obavy o plynulosť dodávok vyvoláva hrozba štrajku v Čile, ku ktorému vyzvali zamestnanci prístavov. To ohrozuje vývoz z tejto juhoamerickej krajiny, najmä do Číny. Čile sa na celosvetových dodávkach medi podieľa zhruba štvrtinou.

Čína patrí medzi najväčších spotrebiteľov kovov na svete. V prvom štvrťroku čínska ekonomika zaznamenala vysoký rast, ktorý pokračuje aj v apríli.

Oživenie v krajine podporuje vysoký vývoz a rastúca podnikateľská dôvera. Tento týždeň by navyše štatistika mohla ukázať, že tempo rastu americkej ekonomiky zrýchľuje a centrálna banka USA (Fed) zrejme potvrdí, že nebude ponáhľať so zmiernením podpory, ktorú ekonomike poskytuje prostredníctvom nákupov dlhopisov.

Dolár dnes voči väčšine veľkých svetových mien klesol na najnižšiu hodnotu za takmer osem týždňov. Prispeli k tomu špekulácie, že šéf Fedu Jerome Powell tento týždeň po rokovaní menového výboru Fedu vyhlási, že rokovanie o obmedzení programov nákupu dlhopisov je predčasné.

Ceny kovov sa stanovujú v dolároch a slabšia americká mena ich teda pre neamerických investorov zlacňuje, takže ich záujem o tieto kovy rastie.

Meď je kov červenkastý. Využíva sa v čistej podobe, ale aj v zliatinách, ako je bronz a mosadz. Medzi jej výhody patrí odolnosť voči korózii a vysoká elektrická a tepelná vodivosť. Používa sa okrem iného ako strešná krytina, pri výrobe chladičov a kotlov, v rozvodoch elektriny či pri výrobe elektromotorov.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 02 - Modified: 2024-04-05 09:32:29 - Feat.: - Title: Čínu oberá o investorov odveký rival. Sila rozhnevaného japonského býka rastie 03 - Modified: 2024-03-15 18:37:52 - Feat.: - Title: Experti dvíhajú varovný prst: Amerika má pred Európou navrch. Jedných ťahá luxus, druhých virtuálny svet 04 - Modified: 2024-01-15 13:31:03 - Feat.: - Title: Kovové konštrukcie v komerčnej výstavbe 05 - Modified: 2024-01-15 07:05:42 - Feat.: - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Bitcoin, umelá inteligencia i americké akcie. Ktorý segment sa stane kráľom investičných trhov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:40