StoryEditor

Poľsko s Medzinárodným menovým fondom o pomoci nerokuje

09.02.2009, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodný menový fond v súčasnosti uvažuje, akým spôsobom by mohol podporiť krajiny s mladou trhovou ekonomikou vrátane štátov strednej a východnej Európy, ktoré by mohli byť zasiahnuté globálnou finančnou krízou. Informoval o tom hovorca fondu David Hawley, ktorý v tejto súvislosti menoval Poľsko.

Medzinárodný menový fond už v strednej a vo východnej Európe pomohol v súčasnej finančnej kríze Maďarsku, Lotyšsku, Ukrajine a Bielorusku. "Fond skúma, ako by sa jeho doterajšie úverové rámce mohli použiť na finančnú podporu krajín, ako je Poľsko, ktorých politika ide dobrou cestou a ich ekonomické základy sú silné," povedal Hašley. Ako spresnil, žiadne konkrétne diskusie s poľskými úradmi fond o programe ekonomickej podpory neabsolvoval.

Nedorozumenie nedávno vyvolala interpretácia poznámok šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Straussa-Kahna, ktorého sa na schôdzke centrálnych bankárov v Malajzii opýtali priamo na Poľsko. "Poliaci hovoria, že sa nedá vylúčiť, že sa v budúcnosti dostanú pod tlak, takže my s nimi diskutujeme, aby sme zistili, či potrebujú alebo nepotrebujú dohodu s fondom," povedal šéf MMF.

Poľské ministerstvo financií potom dementovalo správy, podľa ktorých Varšava rokuje s fondom o možnej pomoci. "Akékoľvek takéto správy popierame," povedal agentúre Reuters úradník ministerstva Szymon Milczanowski.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:35