StoryEditor

INEKO: Za výpredajom akcií v 2. pilieri sú zmeny v legislatíve

15.10.2009, 12:41
Autor:
TASRTASR

Príčinou výpredaja akcií v druhom dôchodkovom pilieri sú podľa ekonómov predovšetkým dve zmeny v legislatíve prijaté v tomto roku. Myslí si to až 94 % respondentov oslovených v tejto súvislosti inštitútom INEKO.

Prvou zmenou došlo od 1. januára k obmedzeniu investícií do tzv. ETF fondov, ktoré sú viazané na burzové indexy. "Druhá zmena platná od 1. júla zaviedla porovnávanie výnosov jednotlivých dôchodkových fondov v 6-mesačných intervaloch a doplácanie prípadných strát z tzv. garančného účtu a z vlastných zdrojov dôchodkových správcovských spoločností," priblížil analytik INEKO Peter Goliaš.

Názory ekonómov zisťoval inštitút v ankete, ktorej sa zúčastnilo 22 odborníkov predovšetkým z mimovládnych organizácií a bankového sektora. Dvanásť z nich si podľa Goliaša myslí, že uvedené zmeny v legislatíve sú jedinou príčinou výpredaja akcií. V priemere ekonómovia tomuto faktoru prisúdili 94-% váhu. Zvyšných 6 % možno podľa nich prisúdiť zmenám v investičnej stratégii dôchodkových správcovských spoločností (DSS), ktoré nesúviseli s uvedenými zmenami v legislatíve.

Predseda vlády Robert Fico ešte minulý týždeň po rokovaní kabinetu vyhlásil, že tvrdenie o výpredaji akcií v druhom pilieri pod vplyvom zmien v legislatíve je iba výmysel DSS, ktoré nie sú ochotné riskovať. "Teraz, keď im hrozí, že majú doplácať peniaze sporiteľom v prípade, keď ich nebudú zhodnocovať, tak klamú, že vraj oni nemôžu podnikať na akciových trhoch, pretože im to niekto zakazuje," konštatoval premiér.

V súvislosti s nízkym zhodnocovaním úspor sporiteľov vláda pripravuje novú právnu úpravu, podľa ktorej budú musieť DSS zhodnocovať peniaze v druhom pilieri aspoň na úrovni rastu dôchodkov, ktorý je v prvom pilieri. "Vláda SR takto rozhodla vzhľadom na to, že DSS-ky idú dlhodobo proti peniazom sporiteľov," argumentoval Fico.

S touto kritikou Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) nesúhlasí. "Všetkých šesť dôchodkových správcovských spoločností od vzniku druhého piliera zodpovedne chráni majetok takmer 1,5 milióna sporiteľov," konštatovala asociácia v spoločnom stanovisku s tým, že k avizovaným zmenám podmienok zhodnocovania úspor v druhom pilieri sa momentálne viac vyjadrovať nebude.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:12