StoryEditor

Špekulant vs. investor. Každý sa správa inak

12.07.2010, 08:50
Jeden z najslávnejších a najznámejších investorov súčasnosti - Warren Buffett - definuje vo veci prístupu k investíciám dva základné charakterové typy: investorov a špekulantov.

Pre mnoho ľudí ide mylne o jeden a ten istý termín, v skutočnosti však ide o dve veľmi odlišné skupiny účastníkov kapitálových trhov.

Investor je osoba, ktorého záujmom je z pohľadu času omnoho dlhšie držanie nakúpeného investičného nástroja. Aj preto venuje oveľa viac času analýze vhodných investičných príležitostí, ich skúmaniu a vzájomnému porovnávaniu. Predmetom jeho bádania sú hlavne tzv. fundamentálne údaje o danej spoločnosti (tržby, výnosy, náklady, zadlženie...), ktoré využíva k stanoveniu určitej „férovej" hodnoty spoločnosti. Pokiaľ je táto hodnota, prepočítaná na jednu akciu, výrazne pod súčasnou trhovou hodnotou danej akcie na burze, ide najskôr o zaujímavú investíciu. Pokiaľ naviac daná spoločnosť vypláca dodatočný výnos vo forme dividend, ide o dvojnásobne zaujímavú investíciu.

Špekulant je naopak niekto, kto je z pohľadu doby držania investície zameraný oveľa krátkodobejšie. Nezaujímajú ho fundamentálne údaje o danej spoločnosti, jeho investičné názory a rozhodnutia sú najčastejšie založené na technickej analýze - štúdiu predchádzajúceho správania sa ceny akcie a zobchodovaných objemov.

Rozhodnutie, či daný investičný inštrument nakúpi alebo predá, je závislé hlavne na vyhodnotení práve vzťahu cenového vývoja a zobchodovaných objemov, spoločne so štúdiom „grafických formácií" vývoja ceny daného aktíva. Z definície tak ide o oveľa krátkodobejší prístup k investovaniu, aj keď sa nedá jednoznačne tvrdiť, že je horší alebo lepší, ako prístup „investora". Je proste iný...

Súčasný vývoj na trhoch, spojený hlavne s pokračujúcim prepájaním akciových a derivátových búrz, však vedie k vzniku ďalších kategórií, ktoré vyššie uvedené v mnohých ohľadoch modifikujú. Jednou z hlavných kategórií sú tzv. day-traders, denní obchodníci. Ide o fyzické, ale aj právnické osoby, ktoré na trh vstupujú s horizontom držania investície maximálne jeden deň. Ich záujmom je využiť a profitovať z medzidenných zmien cien, či už pravidelne sa opakujúcich (napr. v okamihu otvorenia trhu, tesne pred záverom či v polovici obchodnej seanse) alebo nepravidelných, závislých napríklad na reakcii trhov po zverejnení dôležitej sady makroekonomických dát.

V princípe však ide o jedincov, ktorí na konci obchodného dňa nechcú mať voči trhu žiadnu pozíciu bez ohľadu na to, či ich deň skončil zárobkom či stratou.

Extrémne agresívnou variantnou denných obchodníkov sú tzv. high-frequency traders, vysoko-frekvenční obchodníci. To už nie sú jednotlivci, ale veľmi dobre organizovaní a hlavne technicky zabezpečení inštitucionálni investori. Princíp ich obchodovania je založený na extrémne rýchlych obchodných algoritmoch, doplnených neuveriteľne výkonnými počítačmi. Vďaka tomu všetkému, v kombinácii s okamžitým prístupom na trhy, dokážu títo obchodníci profitovať z miniatúrnych diskrepancií v cenách jednotlivých aktív. Ich význam v poslednej dobe rastie, v poslednom čase je ich aktivite pripisovaný aj tzv. „flash-crash", ktorý sa na burzách v Spojených štátoch udial 6. mája tohto roka.

Druhým koncom spektra je naopak „investor-střádal". Ide o jednotlivca, ktorý na finančnom trhu ukladá svoje voľné finančné prostriedky formou viac či menej pravidelných investícií napríklad do otvorených podielových fondov, či do indexových akcií (tzv. ETF). Veľmi často ide o relatívne bezmyšlienkovitú činnosť, kedy výber daného fondu či ETF za takéhoto investora urobí jeho bankár alebo finančný poradca. Z definície ide síce o dlhodobého investora, veľmi často sú však takto uložené prostriedky z trhu stiahnuté v okamihu, keď daný investor potrebuje finančnú hotovosť v dôsledku nepredvídateľnej udalosti, bez ohľadu na uvažované dlhodobé ciele. Diskutabilné je tiež označenie investor - daný človek totiž vo viacerých ohľadoch nerobí ani technickú, ani fundamentálnu analýzu. Z pohľadu investičnej stratégie naviac de facto odovzdáva zodpovednosť za nákupné a predajné rozhodnutie do rúk portfólio-manažéra.

Aktívnejším variantom takéhoto investora je človek, ktorý k investíciám pristupuje pragmaticky a ktorý investície síce drží dlhšie ako jeden deň, avšak menej ako klasický „investor" (viď. vyššie). Ide o kombináciu investor-špekulant, ktorý sa snaží kombinovať ako určitý fundamentálny výhľad do svojho portfólia, tak princípy technickej analýzy pre lepšie načasovanie svojich investícií.

 Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

www.patria.cz

 

 

01 - Modified: 2005-05-29 15:09:24 - Feat.: 0 - Title: Alonso si v Německu vyjel čtvrté vítězství v letošní F1 02 - Modified: 2005-05-29 15:22:28 - Feat.: 0 - Title: Irák zažívá největší bezpečnostní akci od pádu Saddáma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:21