StoryEditor

Pobaltie v problémoch. Prudký prepad ekonomiky

04.02.2010, 12:42
Autor:
SITASITA
Výkon estónskeho a lotyšského hospodárstva sa s najväčšou pravdepodobnosťou aj v posledných troch mesiacoch minulého roka prepadol o dvojciferné číslo.

Tieto malé a otvorené pobaltské ekonomiky podľa analytikov nezačnú rásť skôr ako v roku 2011. Dôvodom je ich závislosť od oživenia exportných trhov v Európe.     

Recesia v Lotyšsku je najhoršia v rámci celej Európskej únie (EÚ). Krajina musela požiadať medzinárodné inštitúcie o úver vo výške 7,5 miliardy eur. Analytici odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Lotyšska sa v 4. kvartáli 2009 medziročne znížil o 16,6 % a za celý minulý rok klesol o 17 %.     

Po páde HDP v 3. štvrťroku 2009 medziročne o 19 % prijala vláda v Rige úsporný rozpočet, čím splnila nielen podmienky na získanie ďalších splátok z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ale dostala pod kontrolu prehlbujúci sa deficit verejných financií.     

Lotyšská centrálna banka najnovšie odhaduje, že HDP krajiny tento rok klesne o 2,5 %. Aj Estónsko tvrdo zasiahla globálna kríza a jeho HDP sa podľa analytikov znížil v 4. kvartáli o 11,5 %. Krajina sa pritom snaží splniť podmienky na vstup do eurozóny, preto prijala tvrdé opatrenia.

Vláda v Tallinne drasticky zoškrtala rozpočet, aby splnila maastrichtské kritériá a mohla zaviesť euro už v roku 2011. Tieto prísne úsporné opatrenia však na druhej strane prispeli k prehĺbeniu recesie. Analytici očakávajú, že za celý rok 2009 výkon estónskej ekonomiky klesol o 14,3 %.     

Informovala o tom, agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:23