StoryEditor

Obľúbená bankovka podsvetia je päťstovka

02.08.2010, 18:30
Na odvrátenú stránku spojenú s vydávaním bankoviek vysokých hodnôt upozornila štúdia Citigroup

Európska centrálna banka (ECB) tlačí čoraz viac päťstoeurových bankoviek. Prečo je v čase bezhotovostných platieb taký veľký záujem práve o najväčšie bankovky?

Správna odpoveď zrejme znie: sú atraktívne pre mafiu a pre ľudí, ktorí potrebujú vyprať špinavé peniaze. A ECB, respektíve členské štáty eurozóny, na ich záujmu zarábajú.

Bankovka s nápisom 500 euro je ozdobená motívmi modernej európskej architektúry. Toto platidlo nemalo veľa obyvateľov eurozóny nikdy v ruke a ak áno, mohol pre nich byť problém v bežnom obchode s ňou zaplatiť. Zatiaľ čo pre malého obchodníka je vysoká hodnota problém, pre podsvetie predstavuje šancu transportovať ohromné sumy len s malým rizikom odhalenia.

V kriminálnych filmoch síce majú mafiáni zvyčajne záujem o výplatu "v malých použitých bankovkách," keď ide však o diskrétny prevoz naozaj veľkej sumy, hrá dôležitú úlohu aj fyzická veľkosť balíka. Vzhľadom k väčším rozmerom a ochranným prvkom je päťstovka s hmotnosťou 1,1 gramu oproti stodolárovej bankovke vážiacej 0,98 gramu o niečo menej skladná.

Pri súčasnom kurze má však šesť a polkrát väčšiu hodnotu než stodolárová, najvyššia americká bankovka, ktorá je dnes bežne v obehu. Zatiaľ čo náplň kufra obsahujúceho milión dolárov vo stodolárových bankovkách váži necelých desať kilogramov, rovnako hodnotná kôpka v najväčších eurobankovkách má hmotnosť len dve kilá a dvesto gramov.

Vydávanie veľkých bankoviek "z eura urobilo menu pre podsvetie, pre čierny trh a pre všetkých, ktorí pripisujú dôležitosť anonymite finančných transakcií," tvrdí hlavný ekonóm Citigroup Willem Buiter citovaný prestížnym denníkom Wall Street Journal. Tlač bankoviek takmer nič nestojí, takže tento obchod je pre ECB "šialene ziskový," tvrdí Buiter.

A prečo má ECB na takej politike záujem? Bilančná suma banky vystúpila vďaka opatreniam realizovanými so zámerom zmierniť dopady finančnej krízy k dvom biliónom eur. Má napríklad vyše 400 miliárd eur v cenných papieroch nie vždy prvotriednej kvality. Vlastné imanie banky však činí len 78 miliárd, čo Buiter prirovnáva k "hedžovému fondu na steroidoch."

Záujem o veľké bankovky pozíciu ECB citeľne zlepšuje. Celých 35 percent hodnoty všetkých eurobankoviek v obehu v roku 2008 pripadalo podľa údajov ECB práve na päťstovku. To zodpovedá celkovej sume 274 miliárd euro. Zastúpenie päťstoviek medzi eurobankovkami navyše medziročne o niekoľko percent rastie. Väčšina týchto platidiel čoskoro skončí mimo EÚ.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:51