StoryEditor

Experti: Rizikové fondy čaká ďalší rast

25.10.2010, 00:00
Rizikové fondy, o ktorých mnohí tvrdia, že prispeli k spusteniu krízy, zažili úspešný štvrťrok. Dosiahli najväčší rast za posledné tri roky.

Podľa odborníkov sa dnes ťažko hľadajú vysoké výnosy, a preto sa hedgeové fondy budú aj naďalej tešiť obľube medzi investormi.                                                                                                         

Miliarda k miliarde
Fondy spravidla využíva bohatšia klientela či inštitúcie. Investujú obrovské, najmä cudzie zdroje do finančného trhu a dokážu ovplyvňovať vývoj cien akcií či mien.

Podľa spoločnosti Hedge Fund Research dosiahol prílev investícií do týchto fondov v treťom štvrťroku 19 miliárd dolárov, čo bolo dva razy toľko ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Spolu už hodnota aktív v týchto fondoch dosahuje takmer 1,8 bilióna dolárov.

"Tieto zisky naznačujú, že hedgeové fondy prekročili historický míľnik,“ cituje prezidenta spoločnosti Kennetha Heinza portál Hedge Fund Manager Week. K tomu podľa neho prispelo aj to, že tieto fondy sa stali za posledné tri roky transparentnejšie.

Prílev investícií po kríze neprekvapuje analytika spoločnosti Capital Markets Vladimíra Gešperíka. "Inštitucionálni investori s dlhoročnými skúsenosťami prežili podobných období už viacero. Všetko to boli príležitosti na nákup,“ vysvetlil s tým, že sú si vedomí podobnosti situácie.

Porastú ďalej
Rast by mal podľa Gešperíka pokračovať aj ďalej. S takýmto výhľadom súhlasí aj analytik spoločnosti X-Trade Brokers. "V súčasnom prostredí nízkych úrokových sadzieb, keď bankové produkty vynášajú minimum, sa vyšší výnos hľadá ťažšie,“ povedal Kamil Boros. Do pozornosti sa podľa neho preto čoraz viac dostávajú hedgeové fondy, ktoré používajú menej štandardné formy investovania, ako sú predaje na krátko, alebo obchodovanie na páku, na dosiahnutie vyššieho výnosu. "Tento výnos, samozrejme, niečo stojí a cenou je vyššie riziko,“ upozornil.

Kým do hedgeových fondov v súčasnosti peniaze tečú, naopak, americké domáce akciové fondy podľa neho zaznamenali už dvadsiaty štvrtý týždeň za sebou úbytok. "Očakávame, že hedgeové fondy sa budú naďalej tešiť veľkej obľube medzi investormi. Nemyslíme si totiž, že súčasná situácia, pri ktorej sa vyššie výnosy hľadajú len ťažko, sa tak skoro skončí,“ doplnil Boros.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:29