StoryEditor

Silnejúca koruna ohrozuje české firmy

02.02.2011, 13:00
Autor:
ČTKČTKdujduj
Česká koruna dnes zostáva blízko hranice 24 korún za euro, čo je najvyššie od novembra 2008.

V 10:20 sa rovnako ako pri utorkovom závere pohybovala okolo 24,07 Kč / EUR, k doláru si polepšila o tri haliere na 17,42 Kč / USD, vyplýva z údajov servera Patria Online.

"Silnejúca česká koruna predstavuje veľké riziko pre exportérov ako aj domácich výrobcov v ČR. Najmä problémové odvetvia ako odevný, obuvnícky, textílny a sklársky priemysel nedokážu vďaka silnejúcej mene konkurovať a väčšina firiem týchto odvetví je blízko bankrotu a svoj boj o prežitie určite prehrá", tvrdí analytik Capital Markets Vladimír Gešperík.

"Česká koruna sa v súčasnosti vezie na vlne globálneho ekonomického optimizmu, ktorý tlačí nadmernú likviditu na finančných do rizikovejších aktív, medzi ktoré je zaraďovaná aj česká mena. Okrem českej koruny sa teda na rastovej vlne nesú aj ďalšie meny v regióne", tvrdí analytik X - Trade Brokers Kamil Boros.

Analytici nevylučujú ďalšie posilnenie koruny. "Nálada vo svete je stále dobrá, rast sa cez Ameriku a Áziu prenáša opäť do Európy, čo by malo korune vyhovovať, "uviedol analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Prekonanie hranice 24 Kč za euro môže podľa neho nahrávať aj posilneniu forintu.

 

Prerazenie hladiny 24,00 Kč za euro nevylučuje ani analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Táto hodnota však vôbec nezodpovedá fundamentálnemu stavu ekonomiky a kurz sa potom zase vráti k slabším hladinám," upozornil. Dolár na globálnych trhoch ďalej oslabuje a euro sa po nočnom posilnení drží nad hladinou 1,38 USD / EUR.

"Ekonomická rovnica silnejší kurz koruny voči euru znamená pre slovenských exportérov možnosť ponúkať výrobky na českých trhoch lacnejšie, naopak pre Slovákov sa menej oplatí nakupovať v Čechách", dodáva Boros.

01 - Modified: 2005-03-11 08:52:00 - Feat.: 0 - Title: Pentagón sa chystá znížiť o viac ako polovicu počet väzňov na Guantáname
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:44