StoryEditor

Investičné tipy roka 2010: Zlato áno, banky nie

27.12.2009, 23:00
Investovanie v budúcom roku bude ešte zložitejšie ako v tomto, trhy budú kolísať, zhodujú sa investiční odborníci. Jednoznačným víťazom súčasných svetových problémov sú podľa viacerých drahé kovy - zlato a striebro.

"Aj napriek tomu, že očakávame ich krátkodobý pokles, sú rozhodne najlepšou dlhodobou investíciou s potenciálom ziskov až niekoľko sto percent ročne,“ upozorňuje hlavný analytik CI Komodity Ronald Ižip.

Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum vidí potenciál aj v niektorých menej známych komoditách, ako sú káva, bavlna či pomarančový koncentrát. Takisto "investovanie v Južnej Afrike môže byť v dôsledku blížiacich sa majstrovstiev sveta vo futbale zaujímavé, ale priemerný slovenský investor by na to radšej mal zabudnúť“.

Tí, čo nechcú riskovať, by mohli zvoliť stabilné firmy z farmaceutického a potravinárskeho priemyslu. Priestor na rast je podľa odborníkov aj v technologickom odvetví.

Naopak, ruky preč od akcií bánk. "Bankový sektor bude naďalej citlivý na nesplácanie dlhov, ktoré môžu stále ohroziť vybrané banky,“ odhaduje Vladimír Gešperík z Capital Markets. Tomčiak zase neverí štátnym dlhopisom.

Prečítajte si aj:
V investovaní stavte na zlato, pozor na akcie bánk

Keď investovať, tak do zlata, Brazílie či farmaceutického priemyslu. Vyhnúť by ste sa mali nákupu akcií bánk, radia finančníci, ktorí sa zhodli len v tom, že vývoj na svetových trhoch bude na budúci rok veľmi neistý. „Veľa o budúcom roku napovie obchodovanie počas januára. Plusový prvý mesiac signalizuje dobrý rok,“ hodnotí Vladimír Gešperík z Capital Markets.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:30