StoryEditor

Svetová banka chce čistú Gangu. Dá Indii úver

02.12.2009, 15:22
Autor:
TASRTASR
Svetová banka poskytne Indii v najbližších piatich až siedmich rokoch úver v hodnote 1 miliardy USD (662,69 milióna eur) na vyčistenie rieky Gangy, ktorá patrí medzi najviac znečistené rieky na svete (na snímke prezident SB Robert Zoellick).

Uviedli to dnes v spoločnom vyhlásení v Naí Dillí po dohode o úvere indický minister životného prostredia Džairám Rámeš a prezident SB Robert Zoellick.

Okrem priameho úveru pomôže SB Indii získať prístup k ďalším 4 miliardám USD na programy, ktoré zastavia vypúšťanie odpadu do rieky.

Približne 2500 kilometrov dlhá rieka, ktorá pramení v západných Himalájach a odtiaľ putuje až do Bengálskeho zálivu v Bangladéši, zásobuje vodou okolo 400 miliónov z 1,1-miliardovej populácie Indie.

Komunálny a priemyselný odpad vypúšťaný do rieky však v mnohých oblastiach úplne znemožnil využívanie vody z Gangy ako pitného zdroja. Bežným javom sú mŕtvoly plávajúce v rieke, keďže hinduisti veria, že spaľovanie mŕtvych na brehoch svätej rieky vedie k spaseniu.

Vláda chce docieliť, aby sa odpad prestal vypúšťať do rieky najneskôr v roku 2020. Doterajšie plány na záchranu Gangy zatiaľ vždy stroskotali, medzi nimi aj ambiciózny plán Naí Dillí urobiť vodu z Gangy pitnou do roku 1989.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 19:40