StoryEditor

Moc Číny rastie. Svet má nového veliteľa

29.01.2010, 16:00
Peking na tohtoročnom ekonomickom fóre v Davose reprezentuje vicepremiér Li Ke-čchiang (na snímke čínsky prezident Chu Ťin-tchao).

Každým rokom ovládne niektorá krajina na švajčiarskom Svetovom ekonomickom fóre najväčší záujem zhromaždených bankárov a politikov. V minulých rokoch bol záujem o Brazíliu či Indiu. Tento rok sa stala takým obľúbencom Čína.

Prvenstvo Číny nie je prekvapením

Nie je to prekvapujúce. Čína dominovala už minulým rokovaniam skupiny najvyspelejších krajín G-20 v Londýne, kde sa hľadali recepty na boj s globálnou krízou. Postupne si zvyšok sveta zvykol na stav, keď bez súhlasu dvoch superveľmocí USA a Číny, ktoré nazývajú tiež stručne G-2, žiadny nápad neprejde.

Názov jedného včerajšieho seminára v Davose vystihol dominanciu oboch krajín v jedinej vete: "Čína je najväčším veriteľom Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky."

Hegemónia oboch krajín bola zjavná aj pri klimatickom summite na konci roka v dánskej Kodani. Čínsku asertivitu posilňuje aj záujem o májovú výstavu Expo v Šanghaji, ktorá by sa, podobne ako posledná letná olympiáda, mala stať výkladnou skriňou čínskych úspechov.

Peking si zvyká na nové rozloženie síl: je schopný, po dohode s Američanmi, diktovať globálnu agendu.

Čínsku delegáciu vedie v Davose vicepremiér Li Ku-čchiang, dôležitý muž, o ktorom sa často hovorí ako o budúcom premiérovi.

Peking chce aj naďalej podporovať rasť

Analytici sa domnievajú, že jeho účasť na takej dôležitej akcii má ešte viac zvýšiť jeho prestíž. Špekulácie o jeho skorom uvedení do kresla premiéra rastú. Jeho včerajšie komentáre k ekonomickým témam v Davose nijak nevybočili z oficiálnej čínskej línie.

"Budeme pokračovať v aktívnej rozpočtovej a umiernenej menovej politike," citovala včera agentúra Reuters z prejavu, ktorý mal vicepremier Li v Davose. Podľa jeho mienky nie je v ekonomickej politike krajiny potrebné nič meniť, Peking chce ďalej aktívne podporovať rast. Zatiaľ sa všetko zdá byť v poriadku.

Nemecko si prvenstvo neudržalo

Čína nahradila Nemecko v pozícii najväčšieho svetového exportéra, jej ekonomika aj v ťažkých časoch doznievajúcej svetovej krízy rastie prudkým tempom. Aj v poslednom štvrťroku rástla o závratných 10,7 percenta. Celoročne potom o deväť percent, ktoré môže zvyšok sveta len závidieť. Obsadila pozíciu najväčšieho trhu s autami. Niektorí ekonómovia si napriek tomu robia o Čínu vážne starosti.

Napríklad James Chanos, americký investor, ktorý sa v minulosti svojimi predpoveďami trafil napríklad do pádu Enronu, považuje čínsku expanziu za príliš rozsiahlu. Upozorňuje, že ospevovaný čínsky export vlani stratil, aj keď menej ako iní konkurenti. A podiel domácej spotreby na rast ekonomiky sa stále zmenšuje.

Aj mnohí iní ekonómovia tvrdia, že Čína naakumulovala v zahraničí príliš veľa zlých úverov, takže by to mohlo časom jej vyhliadky zrážať. Peking sa podľa nich až príliš sústredil na prorastovú politiku. Zatiaľ ale ide skôr len o varovné signály.

www.ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy občanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:26