StoryEditor

Lacné potraviny sú definitívne minulosťou

25.03.2011, 16:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Od prelomu tisícročia vyrazili ceny potravín prudko nahor. Najhoršie je na tom rozvojový svet.

Za nákup potravín vydajú ľudia v niektorých častiach sveta až polovicu svojich príjmov.  Podľa štatistík Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zdraželo jedlo od polovice roka 2002 už o 177 percent a v súčasnosti je najdrahšie za posledných dvadsať rokov.

Len v posledných dvoch rokoch vystúpili ceny potravín takmer o 68 percent. A má byť ešte horšie. Podľa FAO sa budú ceny potravín zvyšovať aj počas nasledujúcich desiatich rokov. Medzi hlavné faktory patrí rast cien komodít na svetových trhoch. To má za následok nárast cien potravín. "Rastú všetky poľnohospodárske komodity, niektoré za posledný rok až o 80 percent," hovorí Jiří Tyleček zo spoločnosti X-Trade Brokers.

Podľa analýzy Citibank je okrem rastúcich cien ropy a nepokojov na Blízkom východe hlavným nebezpečenstvom pre svetovú ekonomiku rast cien potravín v rozvíjajúcich sa krajinách. Tým totiž dochádza k výraznému rastu inflácie a tamojšie centrálne banky na to reagujú zvýšením úrokov, čo zabrzdí spotrebu, a preto aj ekonomický vzostup.

Päť dôvodov zdražovania potravín

Rozvíjajúce sa ekonomiky Obyvatelia týchto krajín menia svoje stravovacie návyky. Zatiaľ čo predtým prevládali v ich jedálnom lístku obilniny, teraz jedia viac mäsa, ktorého produkcia je energeticky omnoho náročnejšia.
Drahá ropa Rast cien ropy navyšuje ceny pohonných hmôt a hnojív a zvyšuje poľnohospodárom ich náklady. Vďaka podpore biopalív končí 15 percent svetovej produkcie obilnín ako surovina pre výrobu pohonných hmôt.
Špekulanti Na komoditných trhoch sa pohybujú iba stovky veľkých hráčov, ktorí sú schopní investíciami v ráde miliárd dolárov prudko hýbať cenami potravín.
Výkyvy počasia Požiare v Rusku, suchá v Číne a naopak záplavy v Austrálii či Pakistane vyhnali vlani cenu mnohých potravín o desiatky percent.
Politika centrálnych bánk Len americká centrálna banka naliala od konca finančnej krízy do ekonomika takmer 2,5 bilióna dolárov. Časť týchto peňazí končí aj na komoditných trhoch a zvyšuje tak ceny potravín.

 

Oživenie sa pribrzdí

Rast cien by sa podľa ekonómov nemal zastaviť ani v tomto roku. Podľa prieskumu spoločnosti Barclays Capital medzi viac ako stovkou investorov by tento rok mala byť najlukratívnejšou komoditnou investíciou ropa, hneď za ňou však pšenica a kukurica.

Podľa analytikov by mali rásť aj ceny olejnín, ktorých celosvetové zásoby sú na mnohoročných minimách. Mnohí ekonómovia v posledných mesiacoch varujú, že ďalšie zdražovanie komodít môže pribrzdiť krehké celosvetové ekonomické oživenie.

Rast cien poľnohospodárskych komodít (medziročná zmena v %, súčasná cena na komoditnom trhu)

Bavlna +146,0 203,59 USc/libra
Káva +108,8 264,4 USc/libra
Kukurica +84,2 687,25 USc/bušel
Pšenica +48,3 735,25 USc/bušel
Sójové bôby +42,1 1349 USc/bušel
Cukor +41,9 27,37 USc/libra
Sójový olej +40,8 55,73 USc/libra
Hovädzie mäso +24,8 114,55 USc/libra
Bravčové mäso +22,6 101,125 USc/libra
Kakao +21,7 3200 USD/t
Ryža +5,9 14,29 USD/cwt.

FAO- Index cien potravín (v bodoch)

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:08