StoryEditor

Lídri tohto roka? Zlato a nahryznuté jablko

26.12.2010, 23:05
Autor:
lulu
Na čom ste mohli tento rok zarobiť? Zlato, jen a akcie spoločnosti Apple, tvrdia analytici.

Končiaci rok 2010 natíska otázku, ktoré akcie, meny či komodity najviac profitovali tento rok. Podľa analytikov sa kráľmi mien stali japonský jen, švajčiarsky frank a austrálsky dolár. Spomedzi komodít rástla najviac cena zlata, bavlny a paládia a akcie ovládli spoločnosti Netflix a Apple.

Euro to nevyhralo

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers

Rok 2010 patril menám z kategórie bezpečných prístavov – japonskému jenu a švajčiarskemu franku. Globálna ekonomika v sebe v roku 2010 odhalila ďalšie časované bomby, ktorými sú vysoké štátne dlhy, prehrievanie sa čínskej ekonomiky, či schopnosť americkej ekonomiky rásť len za výraznej podpory FEDu. To pomohlo najmä týmto bezpečným prístavom, ktoré ťažia z toho, že sú najlikvidnejšími menami s prebytkom bežného účtu platobnej bilancie.

Vývoj japonského jenu voči americkému doláru za rok

 

Stanislav Pánis, analytik Trim Broker

Celková bilancia eura voči hlavným menám sveta je od začiatku roka žalostná, keď strácal voči všetkým menám prvej ligy, teda voči americkému doláru, jenu, libre, švajčiarskemu franku, austrálskemu a kanadskému doláru a aj švédskej korune. Dôvody jeho strát sú nad slnko jasné: dlhová kríza. Z celoročného hľadiska sa naopak darilo hlavne komoditným menám na čele s austrálskym dolárom a juhoafrickým random. Vynikajúco sa darilo aj malajzskému ringgotu, indonézskej rupii, thajskému bahtu, či brazílskemu realu a mexickému pesu. Po stabilizácii situácie na Islande zaznamenala veľký návrat aj islandská koruna, japonský jen sa rovnako nedal zahanbiť. Jedným z najlepších obchodov roka bolo "do nemoty" predávať euro voči komoditným a emerging menám. Počas práve končiaceho roka sa oplatilo aj kupovať americké doláre voči zvyšku sveta.

Vývoj austrálskeho doláru voči americkému doláru za rok

 

Juraj Spodniak, analytik Capital Markets

Menovými víťazmi sa stali japonský jen, ktorý posilnil voči doláru o 11,4 %, doteraz druhou najziskovejšou menou je austrálsky dolár, ktorý si polepšil o 11 %. Turbulentný vývoj zaznamenal aj menový pár EUR/USD, kde sa porazeným stalo euro, ktoré oslabilo o 10 %, dôvodom je hlavne dlhová kríza v eurozóne a obavy z bankrotov ohrozených krajín.  

Vývoj eura voči doláru za rok 


Rok paládia, zlata a bavlny

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers

Rok 2010 bol rokom zlata, ktorému pomáhal najmä fakt, že centrálne banky sú schopné riešiť problémy v svojich ekonomikách len na úkor domácich mien. FED rozhodol o napumpovaní ďalších 600 mld. do americkej ekonomiky, ECB nakupuje štátne dlhopisy periférnych ekonomík a poskytuje bankám neobmedzenú likviditu, a mimoriadne uvoľnenú politiku naďalej praktizuje aj drvivá väčšina centrálnych bánk.

Vývoj ceny zlata za rok

 

Juraj Spodniak, analytik Capital Markets

V rámci komodít tento rok najviac rástli paládium, a to o 85 %, taktiež striebro o 73 % a rekordný rok zaznamenalo aj zlato, ktoré posilnilo o 26 %. Ceny drahých kovov vzrástli hlavne z dôvodu obáv z hroziacej inflácie a taktiež vďaka zvýšenému dopytu zo strany Číny, ktorá zvýšila dovoz zlata do krajiny medziročne viac ako päťnásobne.

Vývoj ceny paládia za rok

 

Pavol Vejmelka, analytik Trim Broker

Spomedzi najviac obchodovaných komodít najvýraznejšie posilnila bavlna, ktorá dosiahla nové historické maximá, pričom tomu výrazne napomohlo nepriaznivé počasie a očakávaná slabšia úroda v Ázii. Na druhej priečke v tomto roku je paládium (+ cca. 85%), ktoré profituje z pretrvávajúcej neistoty na trhu ohľadom vysokého zadlženia rozvinutých ekonomík. Rast o viac ako 70% v tomto roku zaznamenáva aj káva. Mnohí investori siahajú po komoditách, keďže vysoká miera zadlženia rozvinutých ekonomík znižuje dôveru v investície do dlhopisov a vyvoláva obavy o fungovanie menového systému. Kukurica aj pšenica si pripísali na hlavných svetových burzách v tomto roku nárast ceny o cca. 40%, pričom okrem kvantitatívneho uvoľňovania sa pod rastom cien týchto komodít podpísalo aj počasie. Za povšimnutie stojí aj nárast ceny zlata o cca. 27% a nárast ceny medi. Za najmenej výkonné komodity v uplynulom roku možno označiť energie. Ropa sa aktuálne obchoduje v porovnaní s úrovňami zo začiatku roka o cca. 15% vyššie a zemný plyn sa obchoduje dokonca nižšie.

Vývoj ceny bavlny za rok

 

Akcie potiahol Apple

Ján Beňák, analytik Trim Broker

Rok 2010 bol na globálnych akciových trhoch hlavne o technológiách. Neskutočný úspech spoločnosti Netflix (+237%), boj o spoločnosť 3Par (+178%) medzi firmami Dell a Hewlett-Packard, ďalší skvelý rok pre Apple (+64%), úspech Baidu.com (+146%) v Číne po odchode Google, vynikajúci rast ziskov pre spoločnosť salesforce.com (+88%). Tieto spoločnosti sa stali miláčikmi investorov vďaka svojmu inovatívnemu prístupu alebo vďaka využitiu situácie, ktorá sa im naskytla. Spoločnosť Netflix, ktorá streamuje filmy a televízne seriály priamo do klasického televízora, využíva všeobecnú lenivosť ľudí ako aj to, že ľudia si radi prenajmú film na pozretie s tým, že si ho raz pozrú, aj keď veľmi často sa k tomu kvôli zaneprázdnenosti nedostanú. Klasické požičovne filmov sú už v USA vlastne minulosťou a Netflix sa stal kráľom obývačiek. Apple vďaka svojmu iPadu ako aj iPhonu 4 zaznamenal ďalší skvelý rok s fantastickými výsledkami. Väčšina ľudí oceňuje prístup, s akým Apple vytvára svoje produkty a že celý systém aplikácii je prepojený. Dizajn a prevedenie výrobkov tiež pomohlo k obrovskému rastu tržieb. Odchod Google z Číny je už starou správou, no tento rok ukázal, aký efekt má tento jav na spoločnosť Baidu, ktorá prevádzkuje dominantný vyhľadávač v Číne. Medziročný rast príjmov presahoval 50% každý kvartál.

Vývoj ceny akcií spoločnosti Netflix za rok


Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers

Akciové trhy zažili aj za podpory centrálnych bánk ďalší úspešný rok, ku ktorého koncu sa väčšina indexov vrátila nad úrovne spred pádu Lehman Brothers. Mimoriadne úspešný rok majú za sebou akcie spoločnosti Apple, ktorá doteraz v každom kvartáli roka dokázala dosahovať rekordné tržby aj zisky. Vďačí za to pokračujúcim rekordným predajom Macov, iPhonov a silným predajom nového produktu iPad.

Vývoj ceny akcií Apple za rok


Juraj Spodniak, analytik Capital Markets
Čo sa týka výkonnosti akcií jednotlivých spoločností, tak v rámci sektorového rozdelenia tento rok najviac rástol sektor cyklickej spotreby, ktorý v Európe posilnil o viac ako polovicu a v USA si polepšil o tretinu. Najväčším ťahúňom v rámci tohto sektora boli automobilky, najmä spoločnosti BMW a Volkswagen. Zvýšený záujem investorov bol hlavne z dôvodu rastúcich tržieb týchto koncernov hlavne v Ázii, kde zaznamenávajú medziročne niekoľko 10% -tné nárasty predaja. V Amerike bol druhým najvýkonnejším sektorom priemysel, ktorého hlavným predstaviteľom je spoločnosť Caterpillar, ktorá posilnila o 66 %, k pozitívnej výkonnosti pomohol hlavne silný dopyt po ťažobných zariadeniach v rozvíjajúcich sa krajinách.

Vývoj ceny akcií spoločnosti Caterpillar za rok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:29