StoryEditor

Katastrofa v Mexickom zálive vyšla BP draho

09.08.2010, 10:04
Autor:
TASRTASR
Ropná katastrofa v Mexickom zálive doteraz stála britský koncern BP 6,1 miliardy USD (4,63 miliardy eur).

V tejto sume sú započítané náklady na zastavenie vytekania ropy do mora, odstraňovanie ekologických škôd a prvé vyrovnania s firmami a jednotlivcami, informoval dnes BP.

Doterajšie náklady však tvoria iba menšiu časť z predpokladaných celkových nákladov v súvislosti s katastrofou. Jednotlivci a firmy požadujú od spoločnosti obrovské náhrady škôd. BP musí navyše na nátlak amerického prezidenta Baracka Obamu počas najbližšieho 3,5 roka vložiť do fondu, z ktorého sa budú vyplácať náhrady škôd, 20 miliárd USD.

Koncern počíta s náhradami vyše 32 miliárd USD. Celková suma však môže byť ešte vyššia, ako BP uviedol koncom júla. Spoločnosť chce tieto požiadavky financovať z predaja aktív, ktoré by mohli do jej pokladnice priniesť až 30 miliárd USD.

Ropa unikala do mora od 20. apríla, kedy pri juhovýchodnom pobreží Louisiany vybuchla ropná plošina Deepwater Horizon a potopila sa. BP tiež potvrdil, že ropa už do mora nevyteká. Vrt sa podarilo uzavrieť 15. júla.

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:34