StoryEditor

Dravci začínajú hrýzť do eura

10.02.2010, 10:18
Špekulanti, najmä veľké hedžové fondy, zaútočili v týchto dňoch na euro. Chicagská burza, kde sa obchoduje s derivátmi, eviduje celkom 40 000 kontraktov proti euru.

Špekulanti zaujali takzvané krátke pozície voči spoločnej európskej mene a na jej oslabenie stavili takmer 8 miliárd dolárov, čo je ako špekulatívny útok proti individuálnej mene historický svetový rekord (prečítajte si aj: Špekulanti vsádzajú miliardy na bankrot eura). Investori sú nervózni predovšetkým z toho, ako sa grécka dlhová kríza šíri do Španielska a Portugalska.

Riziková prémia, ktorú sú investori ochotní platiť za tamojšie dlhopisy, prudko rastie. Do toho sú tu zmiešané vyhliadky Nemecka, kde prekvapivo klesla priemyselná výroba a objednávky priemyslu. Útok na euro vedie komentátorov k zaujímavým úvahám.

Negatívny signál

Wolfgang Munchau z Financial Times v pondelok napísal, že situácia pripomína špekulatívny útok na systém výmenných kurzov v Európe v roku 1992. Podľa Munchaua je rozhodujúce, aby Európska únia mala svoj vlastný autonómny plán na riešenie gréckeho problému.

Nesmie dopustiť, aby Grécko spadlo do kuratela Medzinárodného menového fondu. Keby sa tak stalo, vyslala by eurozóna o sebe signál, že vlastne nie je plnohodnotnou menou, ale len dočasným systémom fixovaných výmenných kurzov.

Nepochopený tínedžer

Marco Annunziata píše v The Wall Street Journal, že eurozóna sa správa ako tínedžer, ktorý sa ale cíti nepochopený a trpí obrovskými výkyvmi nálady.

Fundamentálnym problémom eura sú vnútorné nerovnováhy, pre ktoré neexistuje žiadne inštitucionálne riešenie. Liekom by bola politická únia, pre ktorú neexistuje vôľa.

Španielsko nemalo byť ani v eurozóne

Držiteľ Nobelovej ceny Paul Krugman zase zdôrazňuje, že grécka alebo írska ekonomika sú z hľadiska veľkosti eurozóny skôr ničotné, jediný zásadný problém predstavuje podľa jeho názoru ekonomika Španielska.

Krugman tiež píše, že pre Španielsko bolo chybou do eurozóny vôbec vstupovať - a porovnáva ho s Floridou, ktorej by pomohla americká federálna vláda spolu s tamojšími automatickými stabilizátormi (Medicare, Medicaid a Social Security). Toľko paralela, riešenie však Krugman neponúka.

Po eure útok na dolár

Denník FT Deutschland potom domnieva, že útok na euro raz skončí a obráti sa vzápätí v útok na dolár. Európania totiž majú vysokú mieru úspor a celkovo nižší schodok hospodárenia verejného sektora ako Spojené štáty.

Američania tiež trpia vysokým schodkom bežného účtu platobnej bilancie, zatiaľ málo sporia a ich federálny rozpočtový deficit je oveľa horší ako ten v eurozóne.

Európa potrebuje iné pravidlá

Autor Auditu sa potom domnieva, že v krátkodobej perspektíve sa situácia upokojí, pretože Grécku Európska únia (bohužiaľ, bez pravidiel a s dôsledkom posilňovania morálneho hazardu) predsa len zatiaľ pomôže. Do budúcnosti (teda už v strednodobej perspektíve) však eurozóna potrebuje zmenu pravidiel (prečítajte si aj: EÚ nesmie pomôcť Grécku. Možno bude musieť).

Vznik čohosi, čo by sa mohlo volať napríklad Európsky menový fond. A tiež bude potrebovať jasné pravidlá (i manuál) pre riešenie insolventnosti členských štátov. Inak to naozaj nemusí dopadnúť dobre.

 Jan Macháček

ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tipy Umenie 02 - Modified: 2005-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Esej 03 - Modified: 2005-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:23