StoryEditor

Ďalšie problémy írskych bánk znížili rating krajiny

01.04.2011, 16:28
Autor:
ČTKČTKTASRTASRlglg
Aktualizované 17.52 | Standard & Poor's znížila rating Írska o jeden stupeň. Prehodnocuje ho aj Fitch.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's znížila hlavný rating Írska o jeden stupeň na známku BBB plus. Reaguje tak na zverejnenie záťažových testov, ktoré ukázali, že najväčším írskym bankám chýba asi 24 miliárd eur. Plán konsolidácie bankového sektora, ktorý presadzuje írska vláda, podľa S & P znamená zvýšené riziko pre držiteľa dlhopisov.

Výhľad ratingu však zostáva stabilný. Agentúra by tak v dohľadnej dobe k žiadnej ďalšej úprave ratingu siahať nemala. Záťažové testy podľa Standard & Poor's nepriniesli žiadne veľké prekvapenie, suma 24 miliárd eur je ale na hornej hranici pásma, s ktorým analytici agentúry počítali.

"Sme toho názoru, že prudký prepad nominálneho hrubého domáceho produktu Írska od roku 2008 už je pri konci. Írska ekonomika má teda predpoklady k tomu, aby sa začala pomaly zotavovať," uviedla agentúra. K presunu výhľadu z negatívneho na stabilný podľa nej pomohli práve výsledky záťažových testov.

"Vzhľadom k otvorenosti, flexibilite a konkurenčnej schopnosti írskej ekonomiky sa domnievame, že má lepšie predpoklady k rastu ako ekonomiky Portugalska a Grécka," poznamenal analytik S & P Frank Gill.

"Pokiaľ by finančný systém od štátu potreboval ďalšiu kapitálovú injekciu, alebo ak by írska vláda výrazne zaostala v plnení ambicióznych fiškálnych cieľov, mohol by sa objaviť tlak na zníženie ratingu," uzavrela svoju správu S & P.

Prehodnocovať ratingy začala aj agentúra Fitch Ratings. V súčasnosti sú ratingy dlhodobých záväzkov krajiny na úrovni BBB+. Fitch tiež začala revidovať ratingy krátkodobých záväzkov, ktoré sú teraz na úrovni F2.

Umiestnenie ratingov do režimu prehodnocovania s negatívnym výhľadom znamená, že od posledného zníženia úverovej známky Írska 9. decembra 2010, sa objavili ďalšie negatívne trendy ohrozujúce úverovú bonitu Dublinu.

Európska komisia (EK) ale už neočakáva ďalšie prekvapenia v súvislosti so skutočnou finančnou situáciou írskych bánk. Ďalších 24 miliárd eur už možno podľa EK považovať za posledné potrebné peniaze.

Podľa komisie môžu byť pokryté kapitálové požiadavky bez väčších problémov z 35 miliárd eur určených v rámci pomoci zo zdrojov Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), zdrojov Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) na pomoc írskemu bankovému sektoru.

"S jasnou víziou prezentovania reštrukturalizácie bankového sektora v Írsku si myslíme, že toto by malo presvedčiť a uistiť aktérov na trhu, že sa nechystajú už žiadne ďalšie prekvapenia," komentoval hovorca komisára pre ekonomické a finančné záležitosti Amadeu Altafaj.

Najnovší údaj zo štvrtka zvyšuje celkové náklady Írska na záchranu bankového sektora od roku 2009 približne na 70 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:44