StoryEditor

Akcie ohrozuje pokles ekonomiky

19.08.2010, 00:00

Akcie majú za sebou úspešný štvrťrok. Firmám sa darilo a boli ziskové, mnohé prekvapili aj analytikov. Nálada na finančných trhoch však zostáva opatrná až pochmúrna. Visí nad nimi totiž hrozba ďalšieho poklesu ekonomiky.

Väčšina v zisku
Až 90 percent firiem indexu S&P 500 vykázalo v druhom štvrťroku zisky. Viac ako 80 percent z nich prekonalo očakávania analytikov. Zisk na akciu bol totiž vyšší, ako predpokladali. Tento štvrťrok bol, čo sa týka pozitívnych prekvapení, spolu s predchádzajúcimi tromi tým najsilnejším obdobím od roku 1990. "Jedna pozitívna vec je, že váhajúce hospodárske oživenie zatiaľ neovplyvňuje zisky spoločností," cituje denník Financial Times Boba Dolla zo spoločnosti Blacktrock.

V druhom štvrťroku sa totiž podľa Vladimíra Gešperíka z Capital Markets prejavili úsporné opatrenia a znižovanie nákladov v spoločnostiach. "Firmám pomáha aj to, že si požičiavajú lacnejšie," zhodnotil.

Výsledková sezóna bola veľmi dobrá aj podľa analytika spoločnosti Trim broker Jána Beňáka. Okrem znižovania výdavkov firmám podľa neho pomohlo aj to, že obmedzili investície či prepustili časť zamestnancov. "Vďaka tomu sa marže firiem pohybujú na historických maximách," zhodnotil.

Uvidí sa po lete
Aký vývoj čaká akciové trhy v treťom štvrťroku, dozvieme sa čoskoro. "Dôležitá pre koniec roka bude reakcia Wall Street po návrate z prázdnin, v prvom septembrovom týždni," avizoval Gešperík. Ak budú firmy udržiavať nízke náklady, podľa Beňáka môžu naďalej dosahovať dobré hospodárske výsledky. "Na nasledujúce dva štvrťroky sa očakáva najvyšší medziročný prírastok ziskov hlavne pri finančnom sektore," konštatoval.

Výhľad Saxo Bank však upozorňuje, že po tom, čo S&P v júli vzrástol o viac ako sedem percent, môže prísť v auguste pokles. Hlavnou obavou trhu je totiž nulový rast. Ten tlačí dole nielen akcie, ale aj celkovo chuť riskovať. "Nasledujúci rok by mal byť opäť v znamení silných ziskov, no tieto odhady sa nemusia naplniť vzhľadom na stále problematický stav americkej ekonomiky," potvrdil Beňák.

Číne sa vyhnite
Podľa Gešperíka zostávajú zaujímavé akcie spoločností z Indie a Brazílie. "Číne by som sa aj naďalej vyhýbal," odporučil.
Z hľadiska sektorov by sa malo dariť oblasti technológií a priemyslu. "Vďaka vyšším cenám komodít sa očakávajú silné prírastky ziskov aj pri segmente základných materiálov," doplnil Beňák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:44