StoryEditor

Riziko novej eurokrízy narastá

09.11.2010, 23:00
Naše tovary mimo krajín eurozóny zlacnejú. Euro ohrozujú dlhy Írska, Španielska, Portugalska, Talianska a Grécka. Tie stále nie sú pod kontrolou a hrozí, že vyhlásia platobnú neschopnosť.

"Napätie sa opätovne vyhrotí už v budúcom roku, keď si Portugalsko a najmä Írsko budú musieť z finančných trhov požičať ďalšie miliardy eur a ich emisie nových dlhopisov sa nemusia stretnúť s dostatočným dopytom,“ varoval analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Sklamalo Nemecko
Fakt, že oživovanie eurozóny neprebieha podľa predpokladov, potvrdili aktuálne zverejnené údaje o vývoji priemyselnej produkcie v Nemecku. "Priemyselná produkcia v Nemecku v septembri medzimesačne klesla o 0,8 percenta, zatiaľ čo sa očakával nárast o 0,4 percenta z predchádzajúceho rastu o 1,5 percenta,“ priblížil analytik Capital Markets Zoltán Csiba. V neprospech zhodnocovania eura, ktoré sa posilnilo od schválenia pôžičky Grécku oproti doláru o 15 percent, hovorí okrem zlých výsledkov nemeckej ekonomiky aj snaha o zmenu Lisabonskej zmluvy a rekordná cena írskych dlhopisov. "Považujeme za pravdepodobné, že Írsko sa aktivácii eurovalu nevyhne, najmä pokiaľ by potrebovalo ďalšie miliardy na rekapitalizáciu ďalšej problémovej írskej banky Allied Irish Banks,“ objasnil Boros. Takéto opatrenia však v denníku Financial Times kritizoval Bert Bruggink z holandskej banky Rabobank. Varoval, že nalievanie peňazí do krachujúcich bánk je nespravodlivé, nesystémové, výrazne ohrozuje stabilitu finančného systému a mohlo by vyústiť do novej krízy. O jeho návrhu zakázať takéto operácie sa bude rokovať na blížiacom sa summite G20 v juhokórejskom Soule.

Summit G20
Lídri svetových veľmocí budú diskutovať o budúcej podobe finančného systému. S odhodlaním ide na summit aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Ak budú všetci členovia G20 súhlasiť s implementáciou nových pravidiel pre banky - Basel III, vytvoríme unikátny systém prevencie pred krízami,“ vyhlásila Merkelová. Na summite sa má diskutovať aj o zákaze špekulatívnych operácií na burze. Zákaz predaja balíkov zlých úverov môže práve v Írsku, ale aj ďalších štátoch PIIGS Španielsku, Portugalsku, Taliansku a Grécku, spôsobiť platobnú neschopnosť. V krátkodobom horizonte by však summit vplyv na kurz eura mať nemal. "Čo sa týka G20, nemyslím si, že by to malo mať na vývoj eura výraznejší dosah, keďže jej agenda s dlhovou krízou v eurozóne nesúvisí,“ dodal Boros.

01 - Modified: 2005-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie normatívy? Daň z nehnuteľností ohrozí školy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:44