StoryEditor

Soros: Kríza nekončí, prichádza druhá fáza

11.06.2010, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Finančná kríza ani zďaleka neskončila a kvôli opatreniam z poslednej doby naopak vstúpila do druhej fázy. Povedal to vo štvrtok americký miliardár a finančný špekulant maďarského pôvodu George Soros (na snímke).

Podľa neho stále ešte hrozí ďalší prepad ekonomiky, a teda recesie v tvare dvojitého V. "V retrospektíve ten prepad vyzerá ako zlý sen," poznamenal Soros na konferencii Inštitútu medzinárodných financií (IIF) vo Viedni.

Inštitút združuje vyše 400 svetových bánk. "Kolaps finančného systému je realitou a kríza ani zďaleka neskončila, naopak sme práve vstúpili do jej druhej fázy, keď finančné trhy začali strácať dôveru v štátne dlhopisy. Grécko a euro hrajú ústrednú rolu, poznať je to však v celom svete, "povedal Soros.

Finančník tiež podotkol, že súčasná situácia je dosť podobná situácii z 30. rokov minulého storočia. "Viacero vlád musí kvôli tlaku finančných trhov znížiť dlh. To je aj dôvod, kvôli ktorému globálna ekonomika skĺzne k druhej recesii, "povedal Soros.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:25