StoryEditor

Na hypotéke od štátu môžete ušetriť tisíce

29.10.2010, 00:00

Na úvere na bývanie môžete ušetriť tisíce eur. Stačí, ak splníte podmienky Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), ktorý každý rok poskytuje pôžičky na financovanie bývania. Jeho rozpočet je však obmedzený, žiadosť si preto začnite pripravovať už teraz. Podáva sa po 3. januári.                                       

Fix na tridsať rokov
Z úveru od ŠFRB je možné financovať napríklad výstavbu bytu, kúpu bytu alebo zateplenie bytového domu. "Výhodou úveru sú jeho parametre - maximálna výška úveru, nízka úroková miera nemenná počas celej lehoty splatnosti úveru a dlhá lehota splatnosti,“ vymenúva Anton Vavrinčík zo ŠFRB. Ak napríklad kupujete byt, môžete z fondu získať úver v maximálnej výške 45 300 eur, ktorý sa vám bude úročiť troma a pol percentami počas tridsiatich rokov. Celkovo teda za úver zaplatíte 73 230 eur. Pri hypotékach je úroková sadzba zväčša fixovaná, najčastejšie na tri alebo päť rokov. Ak budeme v našom príklade počítať s "fixom“ na päť rokov, najmenej z komerčných bánk zaplatíte vo Volksbank, a to 80 469 eur. V porovnaní s úverom od štátu je to však o vyše 7-tisíc eur viac.

Staré byty mimo hry
Napriek tomu, že fond neprizná úver iba približne každému desiatemu žiadateľovi, podmienky sú nastavené prísne. Základným kritériom je výška príjmu žiadateľa, ktorý sa musí pohybovať medzi 1,3- a 3,5-násobkom životného minima domácnosti. Čistý mesačný príjem manželov bez detí tak nemôže byť nižší ako 409 eur, a zároveň vyšší ako 1 101 eur. Zárobok manželov s jedným dieťaťom nesmie prekročiť 1 398 eur, v prípade dvoch detí je hranicou 1 694 eur. Do týchto príjmov sa pritom počítajú aj rôzne štátne dávky a príspevky, ale aj výživné. Výšku príjmu treba zdokladovať buď výpisom z daňového priznania, alebo potvrdením zamestnávateľa o priemernom mesačnom zárobku.
Obmedzenia sa týkajú aj kupovaného bytu. Jeho rozloha v bytovom dome nemôže presiahnuť 80 štvorcových metrov a v rodinnom dome dvojnásobok. Byt tiež nemôže byť starší ako dva roky, čo sa preukazuje kolaudačným rozhodnutím. K žiadosti treba okrem toho priložiť aj kúpnu zmluvu, výpis z listu vlastníctva a projektovú dokumentáciu stavby.

Potrebovať budete tiež dvoch ručiteľov, ktorí musia takisto dokladovať svoje príjmy. Preukázať musíte aj vlastné prostriedky vo výške dvadsať percent ceny kupovanej nehnuteľnosti, napríklad výpisom z bankového účtu. Počet a druh príloh k žiadosti však závisí od konkrétneho prípadu žiadateľa a tiež od druhu úveru, upozorňuje Vavrinčík.



Záujemcov veľa, peňazí málo
Vyplnenú žiadosť o podporu zo ŠFRB spolu so všetkými prílohami treba predložiť na príslušnom mestskom úrade. Fond prideľuje prostriedky podľa poradovníka, a len do vyčerpania sumy vyčlenenej v rozpočte fondu. Podľa Vavrinčíka sa peniaze na obnovu bytového domu v tomto roku vyčerpali už v januári. Dobrým nápadom preto môže byť podanie žiadosti čo najskôr po 3. januári, kedy začnú úrady prijímať žiadosti na budúci rok. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok počíta na účely pôžičiek zo ŠFRB so sumou 142,57 milióna eur, čo je asi o 3,5 milióna eur viac ako v tomto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:43