StoryEditor

Finančníci z J&T pustili medzi seba ďalšieho žraloka

23.03.2011, 23:00
Jednu z najsilnejších finančných skupín na Slovensku J&T už budú vlastniť traja partneri.

Popri Jozefovi Tkáčovi a Ivanovi Jakabovičovi sa novým spolumajiteľom J&T Finance Group stane ich dlhodobý partner a lobista Dušan Palcr, ktorý je v súčasnosti členom predstavenstva skupiny. Získa v nej približne desaťpercentný podiel a teda priamy podiel na biznise, ktorý riadi. Má to byť preňho čiastočne aj odmena za zásluhy, ktoré dosiahol na rôznych projektoch skupiny. "Tento krok je akoby súčasť procesu, v ktorom vznikali holdingy ako Tatra Mountain Resorts, Best Hotel Properties a Energetický a priemyselný holding,“ vysvetľuje hovorca J&T Petr Málek.

Desať percent, ktoré Palcr v J&T Finance Group nadobudne bude tvorených kombináciou troch častí. Prvú získa ako odmenu za doterajšie zásluhy na projektoch v oblasti bankovníctva, v oblasti nehnuteľností a akvizícií. Druhú časť si Palcr kúpi a tretiu by mal získať ako opciu s výhodnými podmienkami. V akom pomere však budú jednotlivé zložky už spoločnosť odmietla komentovať.

Jej hovorca Petr Málek však dodal, že celá vec ešte nie je uzavretá. "Tento proces bude nejakú dobu trvať pretože bude podliehať určitým schvaľovacím procesom a podobne.“

Podľa Radka Schmieda, partnera spoločnosti Redbaenk je prerozdeľovanie podielov vrcholným manažérom prirodzené a v prípade Palcra sa tento krok dal aj očakávať. "Nie je to neštandardné a dokonca by to tak aj malo byť, pretože ide o ich kľúčových ľudí, ktorí musia byť motivovaní viac než len platom,“ tvrdí Schmied. Podobnú "motiváciu“ dávnejšie získali aj Daniel Křetínský v Energetickom a priemyselnom holdingu a Peter Korbačka v J&T Real Estate. Biznis skupiny v slovenských Tatrách má zase pod palcom Igor Rattaj, ktorý je akcionárom Tatry Mountain Resorts.

Palcr pracoval do roku 1998 v bankovom dohľade Českej národnej banky, potom prešiel do J&T, kde sa stal po pár rokoch partnerom. Podľa webu motejlek.com patrí medzi 300 najbohatších Čechov a Slovákov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:32