StoryEditor

Obce sa boja splácania dlhov

05.02.2010, 13:50
Autor:
TASRTASR
Takmer každá štvrtá obec očakáva vo svojom regióne vážne problémy so splácaním dlhodobých záväzkov. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), na ktorom sa zúčastnilo 371 obcí všetkých veľkostných kategórií z celého Slovenska.

Na otázku týkajúcu sa možných problémov so splácaním dlhodobých záväzkov odpovedalo 352 obcí. Z nich 41 očakáva vo svojom regióne obrovské problémy a 49 vážne problémy. Stredne veľké problémy očakáva 125 respondentov, mierne problémy 57 a žiadne problémy 80.

Inštitút INEKO v prieskume zisťoval aj rozsah dlhodobých záväzkov obcí. Z 371 respondentov 37 % eviduje projekty, ktoré budú splácať ešte aj po uplynutí 5 rokov od dnešného dátumu. Takmer 25 % eviduje projekty splatné ešte aj po 10 rokoch a 21 % ešte aj po uplynutí 20 rokov. Jedenásť respondentov priznalo, že hodnota projektov splatných ešte aj po 20 rokoch prekračuje sumu rovnú súčasným ročným príjmom ich obce.

Situáciu obciam pri splácaní dlhov podľa INEKO zhoršuje aj ich partnerstvo so súkromnými spoločnosťami v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva (tzv. PPP projektov.) Rezort financií však na úrovni obcí momentálne neeviduje žiaden PPP projekt v ktorom si obec objedná investíciu od súkromnej spoločnosti s tým, že náklady sa objavia v deficite či dlhu až v budúcnosti.

Zástupcovia inštitútu INEKO pripúšťajú vo svojej analýze opak. "Pri dnešnej popularite PPP projektov u nás, nie je možné vylúčiť, že takéto projekty sú na úrovni obcí realizované, a teda, že existuje ešte aj takéto riziko ďalšieho zhoršenia situácie vo verejných financiách," uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Výsledky prieskumu medzi obcami, ako aj informácie ministerstva financií a hodnotenia agentúry Moody's podľa INEKO ukazujú, že záväzky obcí sa stávajú dôležitým rizikom pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:57