StoryEditor

Swedbank sa snaží obnoviť ziskovosť

20.10.2009, 10:38
Autor:
TASRTASR
Swedbank, ktorá je jedným zo štyroch najväčších úverových ústavov v krajine, prerobila v treťom štvrťroku svojím podnikaním 3,3 miliardy SEK (317,37 milióna eur).

Stratovosť jej angažovanosti v pobaltských krajinách a na Ukrajine zostáva vysoká. Pred rokom v rovnakom štvrťroku bilancovala banka zisk 2,5 miliardy SEK. Swedbank bola stratová vo všetkých troch štvrťrokoch tohto roka.

Štokholmská banka v uplynulom štvrťroku odpísala nedobytné úvery v celkovej hodnote 6,1 miliardy SEK.

Šéf banky Michael Wolf upozornil, že "recesia nie je ešte ani zďaleka prekonaná" a že niet signálov, ktoré by naznačovali, kedy a ako zastavia centrálne banky svoju podporu finančnej sfére. Dodal, že podľa súčasnej situácie by sa v pobaltských krajinách kvalita úverov nemala zhoršovať takým tempom ako v minulosti.

Wolf konštatoval, že sa v treťom štvrťroku skončila prvá fáza prechodu banky k obnoveniu ziskovosti. Potvrdzuje aj porovnanie odpisov zlých úverov ústavu. V druhom štvrťroku sa musel zmieriť s tým, že mu dlžníci nevrátia 6,7 miliardy SEK, v treťom štvrťroku bola táto suma o 600 miliónov SEK menšia.

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:55