StoryEditor

Ropa je najdrahšia za posledný rok

19.10.2009, 00:00
Cena ropy prudko zdražela a prekonala hranicu 78 dolárov za barel (159 litrov). Cena ropy bola naposledy tak vysoko približne pred rokom. Napriek rekordnej cene palivá na Slovensku pravdepodobne nebudú zdražovať.

Ročný rekord
Cena ropy rástla počas celého minulého týždňa. Nahor ju tlačil slabý americký dolár a dobrá nálada na trhoch. K rekordom rope pomohli aj slabé zásoby ropných produktov v Spojených štátoch. "Svet sa rýchlo zotavuje z recesie, čo by sa malo odraziť na raste dopytu po všetkých základných surovinách,“ konštatuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Výrazný vplyv na rast ceny ropy mala správa o poklese zásob benzínu v amerických zásobníkoch. Tie klesli o 5,2 milióna barelov, čo bol najväčší týždenný pokles od septembra minulého roka. "Znížil sa tlak na americké rafinérske spoločnosti, aby znižovali nákupy ropy ako vstupnej suroviny na výrobu benzínu z dôvodu jeho predzásobenia. To bolo pre obchodníkov na ropných trhoch dlho hľadaným nákupným signálom,“ vysvetľuje analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros. Dôležitým údajom je podľa Tomčiaka i prudký rast dovozu ropy do Číny, ktorá je po USA jej druhým najväčším svetovým spotrebiteľom. "Za prvých deväť mesiacov sa jej dovoz zvýšil o 8,2 percenta oproti rovnakému obdobiu minulého roka,“ konštatuje analytik.

Benzín nezlacnie
V dôsledku rastúcich cien ropy palivá na Slovensku pravdepodobne v najbližšom čase už ďalej zlacňovať nebudú. "Obdobie zlacňovania pohonných látok na Slovensku máme minimálne na týždeň až dva za sebou. Ani zdražovať by sa však v najbližšom období nemalo. A to aj napriek tomu, že ceny benzínov a nafty na medzinárodných trhoch rastú,“ hovorí Tomáš Novotný zo serveru natankuj.sme.sk. Minimálne do polovice tohto týždňa by sa podľa neho nemali ceny pohonných látok na Slovensku meniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:01